Belarus și SUA își restabilesc relațiile diplomatice depline și vor trimite ambasadori

  • 18 Septembrie 2019 13:12
Belarus și SUA își restabilesc relațiile diplomatice depline și vor trimite ambasadori

SUA și Belarus își vor restabili relațiile diplomatice depline și vor trimite fiecare un ambasador în capitala celeilalte țări, a anunțat marți un înalt diplomat american în vizită la Minsk, relatează AFP, potrivit Agerpres. 

Citat de agenția de știri oficială din Belarus Belta, adjunctul secretarului de stat american pentru afaceri politice David Hale a precizat că anunțul oficial va fi făcut după o întrevedere cu președintele belarus Aleksandr Lukașenko.

"Schimbul de ambasadori" va fi "un moment istoric" pentru restabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări, a declarat el, potrivit Belta.

Vizita numărului 3 al Departamentului de Stat american în Belarus are loc la mai puțin de trei săptămâni de la cea a lui John Bolton, pe atunci consilier pentru securitate națională al Casei Albe.

Relațiile între Belarus și SUA au fost tensionate de-a lungul anilor. În 2007, Washingtonul a calificat țara drept "ultima dictatură din Europa", iar în anul următor Minskul l-a invitat pe ambasadorul american "să părăsească țara" și și-a rechemat propriul ambasador din SUA.

Reduse la un nivel minim, relațiile bilaterale au fost reluate în 2009, fără a soluționa totuși diferendul diplomatic.

Fostă republică sovietică aflată la porțile Uniunii Europene, Belarus este un aliat apropiat al Rusiei. Cele două țări sunt membre ale unui uniuni menite să ducă progresiv la "fuzionarea" lor într-un singur stat, notează AFP. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
2,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
6
Sun
8
Mon
9
Tue
11
Wed
12
Arhivă Radio Chișinău