Belarus | Șefa redacției principalului site de știri independent, condamnată la plata unei amenzi

  • 04 Martie 2019 15:08
Belarus | Șefa redacției principalului site de știri independent, condamnată la plata unei amenzi

Justiția din Belarus a condamnat-o luni la plata unei amenzi pe șefa redacției principalului site de știri independent din țară, evitând o pedeapsă cu închisoare în acest caz denunțat de activiștii pentru drepturile omului, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Marina Zolotova, redactor-șef al site-ului de știri tut.by, a fost arestată în august în același timp cu alți 12 jurnaliști în cadrul unei anchete privind utilizarea fără abonament a serviciilor agenției de presă BelTA.

Ea a fost acuzată de "lipsă de acțiune" și de neglijență pentru că nu a controlat munca subordonaților săi care au folosit serviciile BelTA. Jurnalista risca până la cinci ani de închisoare și o interdicție de a ocupa un post de conducere.

Luni, un tribunal din Minsk a condamnat-o la plata unei amenzi de 7.650 de ruble belaruse (circa 3.150 de euro) și a unor cheltuieli de judecată în valoare de 6.000 de ruble.

Parchetul ceruse împotriva sa o amendă mult mai mare, de 25.500 de ruble belaruse (circa 10.500 de euro).

Ceilalți jurnaliști arestați în același timp cu Marina Zolotova, angajați ai tut.by și ai altor câtorva instituții media, printre care și agenția privată de presă BelaPAN, au fost eliberați după ce au fost condamnați să plătească daune.

Organizația neguvernamentală Reporteri fără Frontiere a denunțat procesul împotriva Marinei Zolotova, spunând că este "un act de intimidare împotriva ultimelor media independente din Belarus", fostă republică sovietică aflată la granița Uniunii Europene și condusă din 1994 de președintele autoritar Aleksandr Lukașenko.

Belarus a ocupat locul 155 în clasamentul mondial al libertății presei în 2018 stabilit de Reporteri fără Frontiere.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău