Belarus: Președinții țărilor din Grupul de la Vișegrad cer autorităților de la Minsk să evite violențele împotriva protestatarilor

  • 19 August 2020 14:14
Belarus: Președinții țărilor din Grupul de la Vișegrad cer autorităților de la Minsk să evite violențele împotriva protestatarilor

Președinții țărilor din Grupul de la Vișegrad (Polonia, Republica Cehă, Ungaria și Slovacia) au cerut miercuri autorităților de la Minsk să evite violențele împotriva protestatarilor și să ia măsuri în vederea găsirii unei soluții politice la actuala criză din Belarus, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

''Solicităm autorităților Republicii Belarus să deschidă calea pentru o soluție politică și să respecte drepturile omului și libertățile fundamentale, abținându-se de la folosirea violenței contra demonstranților pașnici'', indică o declarație comună a celor patru șefi de stat.

''Susținem dreptul poporului din Belarus la alegeri prezidențiale libere, corecte și democratice'', adaugă documentul citat.

Mii de demonstranți au ieșit pe străzile din Minsk și din alte orașe din Belarus pentru a protesta față de realegerea controversată a lui Aleksandr Lukașenko (65 de ani) în funcția de președinte, în alegerile prezidențiale din 9 august. Opoziția, care este convinsă că votul a fost fraudat, a anunțat o grevă generală în semn de protest, în timp ce liderul de la Minsk invocă rezultatele oficiale ale scrutinului, ce îi acordă peste 80% din sufragii, iar candidatei opoziției Svetlana Tihanovskaia doar 10%.

Poliția belarusă a intervenit violent împotriva protestatarilor, reținând mii dintre aceștia, dintre care mulți au declarat că au fost torturați în detenție.

Uniunea Europeană, care analizează situația de criză din Belarus într-un summit extraordinar, prin videoconferință, început miercuri, a lăsat de înțeles că va impune sancțiuni împotriva oficialităților de la Minsk responsabile pentru fraudele electorale și pentru reprimarea dură a protestelor care au urmat scrutinului de la 9 august. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău