Belarus: Poliția a arestat, la Minsk, femei și studenți care manifestau pașnic împotriva guvernului

  • 17 Octombrie 2020 16:57
Belarus: Poliția a arestat, la Minsk, femei și studenți care manifestau pașnic împotriva guvernului

Mai multe persoane care protestau pașnic sâmbătă, la Minsk, împotriva președintelui Aleksandr Lukașenko au fost arestate, transmite dpa, preluat de Agerpres.

Organizația pentru drepturile omului Viasna a declarat că cel puțin 15 persoane, în special tineri, au fost imobilizate de forțele de ordine și transportate la dube ale poliției, în prezent aflându-se în arest.

În ultimele două weekenduri, femei care manifestau s-au deplasat în grupuri mici pentru a evita să fie arestate, însă sâmbătă lor li s-au adăugat studenți, putând astfel să demonstreze în Minsk în grupuri mai mari. ''Solidaritatea femeilor și a studenților este extinsă și reprezintă o forță'', a scris lidera opoziției, Svetlana Tihanovskaia, pe aplicația Telegram.

Lukașenko susține că a fost reales președinte cu 80,1% din voturile exprimate la scrutinul din 9 august, dar rezultatele sunt contestate de opoziție. De două luni, în fiecare duminică la Minsk se strâng aproximativ 100.000 de manifestanți, în pofida represaliilor care au dus la arestarea sau la exilarea aproape a tuturor persoanelor aflate în prima linie a opoziției.

Forțele de securitate din Belarus au arestat peste 13.000 de persoane în timpul reprimării manifestațiilor de până acum, dintre care unele au fost ulterior puse în libertate. Principalii opozanți ai lui Lukașenko fie se află în detenție, fie au fugit în străinătate.

Lidera opoziției, Svetlana Tihanovskaia, care a fugit în Lituania la scurt timp după alegerile din 9 august, a stabilit pentru 25 octombrie data limită până la care Aleksandr Lukașenko să renunțe la putere. În caz contrar, ar urma să fie declanșată o grevă națională care ar paraliza țara. Acest ultimatum survine după ce autoritățile belaruse și-au intensificat măsurile contra demonstranților antiguvernamentali și au amenințat chiar cu utilizarea muniției de război pe străzi. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău