Belarus: Parchetul cere 19 ani de închisoare pentru opozanta Svetlana Tihanovskaia, aflată în exil

  • 27 Februarie 2023 15:20
Belarus: Parchetul cere 19 ani de închisoare pentru opozanta Svetlana Tihanovskaia, aflată în exil

Parchetul din Belarus a cerut luni 19 ani de închisoare pentru opozanta aflată în exil Svetlana Tihanovskaia, judecată în contumacie din ianuarie în această fostă republică sovietică, în mijlocul unei campanii de reprimare a oricăror voci critice la adresa regimului lui Alexander Lukașenko, transmite Agerpres.

Svetlana Tihanovskaia, în vârstă de 40 de ani, este refugiată în Lituania și se confruntă cu o mulțime de acuzații, printre care înaltă trădare și "conspirație pentru preluarea neconstituțională a puterii".

În tipul unei audieri care a avut loc luni la un tribunal din Minsk, procuratura a cerut 19 ani de închisoare, a anunțat agenția oficială de presă belarusă Belta, preluată de AFP.

O pedeapsă similară a fost solicitată împotriva unei alte figuri din opoziție aflate în exil, Pavel Latușko, fost ministru al culturii și fost director al teatrului academic de stat din Belarus, a adăugat Belta.

Pentru alți trei aliați din exil ai Svetlanei Tihanovskaia - Maria Moroz, Olga Kovalkova și Serghei Dilevski - judecați în același dosar, procuratura a cerut 12 ani de închisoare, potrivit aceleiași surse.

Svetlana Tihanovskaia, care a candidat la alegerile prezidențiale din 2020 în Belarus în locul soțului său Serghei Tihanovski, încarcerat, a adunat mulțimi în întreaga sa țară în timpul campaniei electorale, stârnind speranța unei schimbări.

Forțată să plece în exil, femeia care se prezenta cândva ca o simplă gospodină este acum imaginea forțelor democratice din Belarus și inamicul unui regim ale cărui abuzuri brutale le denunță neobosit.

Într-un interviu acordat AFP în ianuarie, Tihanovskaia a calificat procesul său drept o "farsă" și o "răzbunare personală" a lui Alexander Lukașenko împotriva celei care i-a clătinat puterea în 2020.

În vara anului 2020, Belarusul a fost zguduit de o mișcare de protest istorică împotriva realegerii controversate a lui Lukașenko, care se află la putere de aproape trei decenii.

Arestările în masă, exilurile forțate și încarcerarea activiștilor pentru democrație și a jurnaliștilor au spulberat această mișcare.

Soțul Svetlanei Tihanovskaia, un blogger popular care îl critica vehement pe Lukașenko, a fost condamnat în decembrie 2021 la 18 ani de închisoare, în special pentru "organizarea de dezordini în masă" și "incitare la ură în societate".

La începutul lunii ianuarie, un tribunal belarus a început să îl judece și pe Ales Bialiațki, un activist pentru democrație încarcerat, co-câștigător al Premiului Nobel pentru Pace în 2022 și fondator al centrului pentru drepturile omului Viasna. Bialiațki și asociații săi riscă fiecare până la 12 ani de închisoare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:2,57 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău