Belarus: Opozanta Maria Kolesnikova, răpită în ajun la Minsk, arestată la frontiera cu Ucraina

  • 08 Septembrie 2020 10:12
Belarus: Opozanta Maria Kolesnikova, răpită în ajun la Minsk, arestată la frontiera cu Ucraina

Opozanta belarusă Maria Kolesnikova, răpită în ajun în centrul Minskului de persoane îmbrăcate în civil, a fost arestată marți dimineață pe când încerca să părăsească țara, în timp ce alți doi camarazi ai acesteia au reușit să traverseze granița, au transmis televiziunea de stat din Belarus și agenția de presă oficială Belta, citate de EFE, Reuters și Interfax, preluat de Agerpres.

'Maria Kolesnikova a încercat să părăsească ilegal teritoriul Republicii Belarus, dar a fost reținută la frontieră', susține Belta pe canalul său de pe rețeaua socială Telegram, indicând că alți doi opozanți belaruși, care erau împreună cu Maria Kolesnikova - Anton Rodnenkov și Ivan Kravțov - au traversat granița belarusă cu Ucraina și se află în prezent pe teritoriul ucrainean.

'Kolesnikova este în prezent reținută', a indicat un purtător de cuvânt al Serviciului de graniță din Belarus, Anton Bîcikovski, referitor la această opozantă, ultima din trioul feminin al campaniei prezidențiale împotriva președintelui Aleksandr Lukașenko care se mai afla pe teritoriul belarus. Celelalte două, Svetlana Tihanovskaia și Veronika Țepkalo, au fost forțate să plece din țară.

Reprezentanți ai opoziției din Belarus au denunțat anterior că Maria Kolesnikova a fost răpită luni în plin centrul Minskului de către mai mulți bărbați îmbrăcați în civil cu mască pe față, care au băgat-o într-un microbuz și au dus-o către o destinație necunoscută. Mai târziu, opoziția a semnalat dispariția altor doi membri ai 'Consiliului de coordonare' al opoziției belaruse.

Televiziunea de stat belarusă a negat răpirea Mariei Kolesnikova, susținând că aceasta a fost scoasă dintr-o mașină ce încerca să treacă marți la primele ore ale dimineții granița belaruso-ucraineană.

Cu puțin timp înainte, un responsabil al poliției de frontieră din Belarus, citat de Reuters, susținea că trei politicieni de opoziție belaruși, între care opozanta de prim-plan Maria Kolesnikova, ar fi trecut controlul la un punct de frontieră cu Ucraina.

O sursă a agenției Interfax din anturajul opoziției de la Minsk a declarat că, cel mai probabil, cei trei au fost reținuți luni de forțele speciale belaruse și au fost duși la frontiera cu Ucraina direct din arestul poliției, însă doar doi dintre ei au trecut granița cu Ucraina, în timp ce Maria Kolesnikova a fost arestată la frontieră, imputându-i-se trecerea ilegală a graniței.

'Nici Anton Rodnenkov, nici Ivan Kravțov, nici Maria Kolesnikova nu intenționau să părăsească țara.Erau categoric împotrivă. Ei toți au ajuns la frontiera cu Ucraina după ce au fost reținuți. Ei au fost duși acolo direct din Centrul de arest preventiv și la fel ca în cazul Olgăi Kovalkova au fost forțați să părăsească țara', a declarat interlocutorul Interfax.

Acesta a admis totodată că serviciile speciale ar fi putut înscena o tentativă a Mariei Kolesnikova de a trece ilegal granița. 'Cel mai probabil a avut loc o înscenare, o provocare, în cadrul căreia Kolesnikova a fost arestată', a adăugat el.

Potrivit Interfax, telefoanele celor trei opozanți belaruși sunt inaccesibile. La o încercare de a-l apela pe Rodnenkov, a răspuns un robot telefonic în limba ucraineană. În cazul Mariei Kolesnikova, răspunde robotul telefonic al unuia dintre operatorii ruși de telefonie mobilă, conform agenției de presă ruse citate.

Comitetul de Stat pentru Frontieră din Belarus a indicat anterior că toți cei trei opozanți au trecut granița cu Ucraina, potrivit Interfax.

Responsabili ai poliției de frontieră din Ucraina au declarat că Maria Kolesnikova nu a trecut marți granița cu Ucraina, potrivit Reuters. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău