Belarus: Fostul candidat la alegerile prezidențiale Viktor Babarîko, condamnat la 14 ani de închisoare

  • 06 Iulie 2021 10:53
Belarus: Fostul candidat la alegerile prezidențiale Viktor Babarîko, condamnat la 14 ani de închisoare

Un tribunal din Belarus l-a condamnat marți pe Viktor Babarîko, unul dintre cei mai puternici rivali ai președintelui Aleksandr Lukașenko, la 14 ani de închisoare pentru corupție, transmit Reuters și AFP, citat de AGERPRES.

Înaintea ședinței în care a fost anunțată decizia judecătorilor, avocații lui Babarîko au declarat că acuzațiile împotriva clientului lor au fost fabricate în scopul zădărnicirii ambițiilor lui politice.

Fost șef al Belgazprombank, Viktor Babarîko (57 de ani) intenționa să se prezinte la alegerile prezidențiale din august 2020, dar a fost arestat cu câteva săptămâni înainte de scrutin.

Procurorii ceruseră o pedeapsă de 15 ani de închisoare pentru Babarîko, care își susține nevinovăția.

Arestarea lui Babarîko în iunie 2020 a făcut ca echipele de campanie ale diferiților critici ai regimului să-și unească eforturile și să o susțină pe Svetlana Tihanovskaia, al cărei soț - un cunoscut blogger - fusese și el arestat. Serghei Tihanovski se află și astăzi în închisoare, iar soția sa cu cei doi copii mici ai lor trăiesc în exil.

Anunțul realegerii lui Aleksandr Lukașenko a declanșat o mișcare de protest, care a scos în stradă timp de mai multe luni zeci de mii de oameni, însă a fost reprimată cu brutalitate de către regim.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău