Belarus: Emmanuel Macron, întâlnire cu Svetlana Tihanovskaia: ”Vom face tot ce putem în calitate de europeni pentru a ajuta la mediere”

  • 29 Septembrie 2020 15:38
Belarus: Emmanuel Macron, întâlnire cu Svetlana Tihanovskaia: ”Vom face tot ce putem în calitate de europeni pentru a ajuta la mediere”

Cu doar două zile înainte de începerea summitului european special de la Bruxelles, care are ca temă principală de dezbatere aprobarea de sancțiuni împotriva autorităților de la Minsk, Emmanuel Macron s-a întâlnit cu opozanta președintelui reales al Belarusului, Svetlana Tihanovskaia.

Președintele Franței și-a reiterat sprijinul pentru poporul din Belarus și pentru Svetlana Tihanovskaia: „Vom face tot ce putem în calitate de europeni pentru a ajuta la mediere”, a declarat Macron în fața jurnaliștilor, în engleză, la finalul acestei întâlniri organizate în cadrul vizitei sale în Lituania, relatează Agerpres.

El a precizat că intenționează să „revină la medierea din partea Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, pentru a progresa”.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat luni că speră într-un acord pentru adoptarea de sancțiuni împotriva regimului la putere în Belarus, cu prilejul summitului UE de joi și vineri.

„Trebuie să muncim din greu și asta se va întâmpla în perspectiva summitului european de la sfârșitul acestei săptămâni: aștept și sper ca noi să punem în aplicare ceea ce am decis în august”, a declarat Charles Michel, în cadrul unei discuții organizate de think tank-ul Bruegel.

Pentru a adopta sancțiuni europene, este necesară o unanimitate a celor 27.

Sancțiunile împotriva regimului de la Minsk nu au fost adoptate din cauza opoziției Ciprului, un blocaj care provoacă tot mai multă iritare în alte capitale europene. Nicosia blochează măsurile – convenite luna trecută ca răspuns la frauda electorală și reprimarea protestelor din Belarus – cerând noi acțiuni împotriva Turciei, pentru activitățile sale de explorare a zăcămintelor de gaz din Mediterana de Est. Cele două chestiuni nu sunt direct legate, dar Cipru argumentează că Uniunea Europeană trebuie să acționeze similar când răspunde încălcării unor principii fundamentale. Potrivit Nicosiei, Ankara încalcă legea și amenință suveranitatea Ciprului.

Joi și vineri (1-2 octombrie), cei 27 de șefii de stat sau de guvern din UE se vor întruni la Bruxelles pentru un Consiliu European special consacrat relațiilor externe, îndeosebi situației din estul Mării Mediterane și a diferendului maritim între Grecia și Turcia și situației din Belarus.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău