Belarus | Doi jurnaliști de televiziune riscă trei ani de închisoare pentru reportajele realizate la protestele din 2020

  • 09 Februarie 2021 15:40
Belarus | Doi jurnaliști de televiziune riscă trei ani de închisoare pentru reportajele realizate la protestele din 2020

Doi jurnaliști belaruși, salariați ai postului polonez de televiziune Belsat, au apărut în fața instanței de judecată, marți, în legătură cu acuzații legate de reportajele realizate în timpul amplelor proteste din 2020, a anunțat Asociația Jurnaliștilor din Belarus.

Yekaterina Andreeva și Darya Chultsova, o reporteră și o cameramană, angajate ale postului de televiziune polonez Belsat, au fost arestate în luna noiembrie după o manifestație. În Belarus au avut loc timp de mai multe luni manifestații de protest după ce liderul Alexander Lukașenko a revendicat victoria în fața liderului opoziției, Sviatlana Tsikhanouskaya, în cadrul alegerilor prezidențiale din luna august. Opoziția a acuzat faptul că alegerile au fost fraudate. Procurorii le-au acuzat pe cele două jurnaliste, Andreeva și Chultsova, că au coordonat protestele prin reportajele difuzate în direct. Cele două jurnaliste au negat acuzațiile pentru care riscă pedepse de până la trei ani de închisoare.

Mai multe organizații pentru drepturile omului au condamnat arestarea celor două jurnaliste, iar Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor, cu sediul la New York, a cerut autorităților din Belarus să renunțe la "absurdele" acuzații formulate împotriva celor două și să le elibereze în mod necondiționat.

"Guvernul din Belarus trebuie să înceteze să mai pedepsească jurnaliștii pentru că transmis reportaje despre evenimente politice importante și să le permită să muncească în mod liber și fără teamă de represalii", a transmis comitetul printr-un comunicat dat publicității luni. Mii de protestatari au fost reținuți și aproape toate personalitățile politice de opoziție au plecat în exil sau au fost arestați în cadrul represaliilor la care a procedat guvernul din Belarus. 

Sursa: Reuter/RADOR

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău