Belarus: Autoritățile interzic părăsirea țării pe rutele terestre / Opoziția denunță instituirea „unui nou gulag”

  • 10 Decembrie 2020 16:30
Belarus: Autoritățile interzic părăsirea țării pe rutele terestre / Opoziția denunță instituirea „unui nou gulag”

Autoritățile bieloruse au anunțat joi că vor interzice părăsirea țării pe rutele terestre începând cu 20 decembrie pentru a combate pandemia de COVID-19, o măsură catalogată de opoziție ca o nouă formă mascată de reprimare a disidenței, relatează AFP și Reuters, potrivit Hotnews.ro.

A fost decisă „suspendarea ieșirilor din Belarus pentru cetățenii bieloruși și străinii care au rezidența” în țară, a anunțat într-un comunicat guvernul de la Minsk, notează sursa citată.

Inderdicția vizează ieșirile din țară pe rutele terestre, fiind posibilă în continuare părăsirea țării cu avionul, potrivit aceleiași surse.

Măsura a fost denunțată de lidera opoziției Svetlana Tihanovskaia, aflată în exil, aceasta afirmând că interdicția vizează impunerea unei „cortine de fier” asupra Belarusului în urma a patru luni de proteste fără precedent împotriva lui Alexandr Lukașenko.

„Regimul face tot ce-i stă în putere să transforme țara noastră într-un nou gulag”, a declarat Tihanovskaia, aceasta considerând că închiderea granițelor este menită să „ascundă crimele” comise de regimul lui Lukașenko.

Realegerea în luna august a lui Lukașenko, aflat la putere din 1994, a fost denunțată drept frauduloasă de opoziție și puterile occidentale care nu îl recunosc pe acesta drept președinte al Belarusului.

Lukașenko refuză să plece de la putere, având susținerea Moscovei, și a instituit un regim de reprimare brutală a protestelor și arestare a liderilor opoziției.

Mai recent, acesta a afirmat că își va da demisia din funcția de președinte după implementarea unor presupuse reforme constituționale, fără însă a menționa când ar urma ca acestea să aibă loc.

Lukașenko s-a remarcat La începutul pandemiei de COVID-19 prin minimalizarea severității noului coronavirus, denunțând o „psihoză” și refuzând să impună măsuri de carantină sau să anuleze numeroase evenimente publice.

Acesta a relatat ulterior că a contractat coronavirusul și s-a vindecat de COVID-19.

Belarusul a înregistrat până acum 154.392 de infecții cu coronavirusul și 1.238 de decese cauzate de COVID-19, potrivit datelor oficiale furnizate de ministerul sănătății din această țară.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
11,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:5,66 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău