Belarus ar putea găzdui arme nucleare și păstra o parte din echipamentele ruse după exercițiile comune

  • 17 Februarie 2022 14:33
Belarus ar putea găzdui arme nucleare și păstra o parte din echipamentele ruse după exercițiile comune

Președintele belarus Aleksandr Lukașenko, aliat al Moscovei, a declarat joi că țara sa este gata să găzduiască pe teritoriul său "arme nucleare" în caz de „amenințare” din partea Occidentului, în plină criză asupra Ucrainei, informează AFP și Reuters, citate de Agerpres.

"Dacă va fi necesar (...) vom desfășura nu doar arme nucleare, ci și arme supernucleare, arme promițătoare, pentru a ne apăra teritoriul", a declarat Lukașenko, citat de mass-media belaruse.

Acest lucru s-ar putea întâmpla dacă vor fi luate "măsuri stupide" de către "rivalii și adversarii" Republicii Belarus, a subliniat Lukașenko. "Dacă nu vor exista amenințări din partea unor state neprietenoase față de Belarus, nu va fi nevoie de arme nucleare aici timp de o sută de ani", a adăugat el.

După destrămarea Uniunii Sovietice, în 1991, Belarus, la fel ca alte foste republici sovietice, a renunțat la armele nucleare desfășurate pe teritoriul său la presiunile SUA și a acceptat să le restituie Rusiei.

Constituția belarusă prevedea ca țara să rămână o "zonă fără arme nucleare". Cu toate acestea, articolul respectiv a fost înlocuit într-o nouă versiune a Constituției propusă de Lukașenko și asupra căreia belarușii vor trebui să se pronunțe în cadrul unui referendum pe 27 februarie. Acest articol ar urma să fie înlocuit prin altul care "exclude o agresiune militară de pe teritoriul" belarus.

SUA și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu această reformă a Constituției belaruse, care ar putea permite o desfășurare de arme nucleare ruse în Belarus, țară ce se învecinează cu Ucraina și Polonia.

De asemenea, Lukașenko a spus joi că Republica Belarus ar putea păstra o parte dintre echipamentele militare aduse de Rusia pentru exercițiile comune încă în curs. Președintele belarus a adăugat că intenționează să discute cu privire la acest subiect cu Moscova, potrivit agenției de presă Belta, preluată de Reuters.

Doar cu o zi mai devreme, miercuri, șeful diplomației belaruse, Vladimir Makei, susținea că "niciun singur soldat, niciun singur echipament rus nu va rămâne pe teritoriul Belarus după manevrele militare cu Rusia", programate să se încheie pe 20 februarie.

În fine, Lukașenko a mai declarat că Belarusul ia în calcul achiziționarea mai multor sisteme rusești de rachete antiaeriene pe care să le amplaseze în apropierea capitalei Minsk.

Moscova a negat în repetate rânduri că ar planifica vreo incursiune în Ucraina și susține că trupele sale vor părăsi teritoriul belarus, care se învecinează cu cel ucrainean, odată exercițiile militare încheiate.

Rusia a desfășurat de la sfârșitul lui 2021 zeci de mii de soldați lângă frontiera ucraineană, provocând cea mai gravă criză cu Occidentul de la sfârșitul Războiului Rece. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău