Belarus | Alexandr Lukașenko avertizează opoziția să nu încerce să urmeze exemplul Armeniei

  • 24 Aprilie 2018 15:54
Belarus | Alexandr Lukașenko avertizează opoziția să nu încerce să urmeze exemplul Armeniei

Președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, a avertizat marți opoziția împotriva oricărei încercări de destabilizare a țării, după ce protestele din Armenia au condus luni la demisia premierului Serzh Sargsyan, recent numit în această funcție după două mandate prezidențiale, informează agenția EFE.

'Dumnezeu nu vrea ca țării mele să i se întâmple ceva. Cei care provoacă incendiul sunt aceiași care vor trebui să-l și stingă, împreună cu familiile lor. Așadar, înainte să provoace isterie în societate și să destabilizeze situația (...), să se gândească la consecințe', a indicat Lukașenko în discursul său despre starea națiunii. 

Aflat la putere de 24 de ani, Lukașenko s-a referit în acest context la evenimentele din Armenia, unde fostul președinte Serzh Sargsyan a schimbat sistemul politic al țării sale dintr-unul prezidențial într-unul parlamentar, pentru a deveni premier după ce și-a încheiat cele două mandate prezidențiale permise de Constituție.

'Dacă era necesară schimbarea Constituției, trebuia s-o facă onest (...) Trebuia să se adreseze poporului în mod deschis și onest. De ce să schimbi bazele Statului și să rupi țara pentru a o adapta unei persoane ?', a adăugat Lukașenko despre evenimentele din Armenia.

În acest context el a exclus posibilitatea unei revizuiri a Constituției Belarusului în viitorul apropiat, dar a admis că ar putea într-o zi să accepte un referendum pentru cedarea unor prerogative ale șefului statului către executiv.

'O parte din atribuțiile președintelui ar putea fi transferate unor componente ale puterii executive. Dar dacă cineva își imaginează că vom crea o Constituție (...) care să ofere pretexte pentru un Maidan (revoluția ucraineană din 2014), să știe că așa ceva nu se va întâmpla atât timp cât eu voi fi președinte', a asigurat liderul de la Minsk.

În fragmentul din discurs referitor la situația din Armenia el a recomandat poporului acestei țări să nu insiste pentru o schimbare totală de putere, făcând aluzie la cererea liderului opoziției armene, Nikol Pashinyan, de dizolvare a parlamentului și convocare a alegerilor anticipate.

'Este ușor să schimbi puterea. Dar apoi trebuie să dai rezultate. Iar poporul va aștepta aceste rezultate', a subliniat președintele Lukașenko.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:44 %
Vint:2,06 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău