Belarus: Aleksandr Lukașenko și fiul său Viktor, pe lista persoanelor sancționate de UE

  • 06 Noiembrie 2020 17:46
Belarus: Aleksandr Lukașenko și fiul său Viktor, pe lista persoanelor sancționate de UE

Președintele belarus Aleksandr Lukașenko, fiul său Viktor și alți 13 demnitari responsabili pentru reprimarea manifestațiilor din Belarus au fost adăugați oficial vineri pe lista neagră a persoanelor sancționate de Uniunea Europeană, informează AFP, preluat de Agerpres.

Statele membre și-au dat vineri acordul și lista actualizată a fost publicată în Jurnalul oficial al UE.

Lukașenko, care se află la putere de 26 de ani, nu s-a aflat pe lista inițială de 40 de oficialități belaruse vizate de interdicții de călătorie și înghețarea activelor, dar UE susține că refuzul lui de a lua în considerare organizarea unor noi alegeri ca soluție de a depăși criza actuală din Belarus nu lasă alte opțiuni.

Decizia de sancționare a lui Lukașenko și a anturajului său a fost luată de miniștrii de externe din UE pe 12 octombrie ca urmare a ''refuzului autorităților belaruse de a angaja un oarecare dialog cu opoziția'', care contestă rezultatul alegerilor prezidențiale din 9 august, a explicat șeful diplomației europene Josep Borrell.

Măsurile intrate în vigoare vineri permit blocarea veniturilor lui Aleksandr Lukașenko și ale fiului său în Uniunea Europeană. Potrivite site-ului EUObserver, familia Lukașenko ar fi implicată în două societăți imobiliare din Cipru. Măsurile restrictive, care acum se aplică unui număr de 59 de indivizi sau entități, includ o interdicție de călătorie și înghețarea activelor. În plus, cetățenii și companiile din UE au interdicție de a pune la dispoziție fonduri pentru cei aflați pe listă.

În luna octombrie, Belarusul a anunțat represalii împotriva UE.

Uniunea Europeană a adoptat inițial sancțiuni împotriva a 40 de oficialități ale regimului din Belarus, printre care ministrul de interne și adjunctul său, acuzați de implicare în reprimarea protestelor și în fraudarea alegerilor prezidențiale de la 9 august, al căror rezultat nu este recunoscut de Bruxelles.

Mai multe țări membre ale UE și-au rechemat ambasadorii de la Minsk pentru consultări în semn de solidaritate cu Polonia și Lituania, obligate de autoritățile belaruse să-și reducă numărul diplomaților aflați la post în Belarus. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău