Belarus | Aleksandr Lukașenko pledează pentru un președinte puternic în noua Constituție
-
30 Martie 2021 16:10
Președintele belarus Aleksandr Lukașenko a apărat marți rolul unui șef de stat dotat cu puteri extinse 'pentru a influența orice fel de decizie' în viitoarea Constituție a țării, relatează agenția de presă EFE, citată de Agerpres.
'Președintele își va păstra principalele puteri pentru a influența orice decizie, de sus în jos'', a declarat liderul de la Minsk, citat de agenția oficială Belta, la o reuniune privind redistribuirea prerogativelor între diferitele organisme ale statului.
Lukașenko a subliniat că 'oricine este președintele, el va fi șeful statului cu puteri lărgite', adăugând: 'Dacă "diluăm" rolul viitorului președinte (pe mine nu mă privește aceasta), mă refer aici la prerogative în primul rând, țara nu va exista, ea va dispărea'.
El a asigurat că decizia privind modificarea Constituției a fost luată exclusiv în interesele țării și ale societății belaruse, respingând categoric ideea că aceasta s-ar datora unei influențe externe, în special din partea Rusiei.
'Pentru cei care au uitat, vă reamintesc că nici Rusia, nici guvernul rus (așa cum se obișnuiește acum să se insinueze în Rusia) nu-l obligă pe Lukașenko să reformeze Constituția', a declarat președintele belarus, care vorbește de obicei despre sine la persoana a treia.
Liderul belarus a mai subliniat că decizia modificării Constituției a fost luată 'pentru că Lukașenko nu este etern' și 'nimeni nu știe cum va fi următorul președinte, un dictator sau un conducător autoritar'.
'Acesta a fost primul și cel mai important motiv pentru care a trebuit să ne adresăm Constituției', a spus președintele Lukașenko, care conduce Belarus de mai bine de un sfert de secol. El a început un proces de reformă constituțională pe fondul manifestațiilor antiguvernamentale în care de șapte luni i se cere să plece de la putere.
Opoziția îl acuză de falsificarea rezultatelor alegerilor prezidențiale din 9 august, în virtutea cărora el a obținut al șaselea mandat prezidențial.
Autoritățile de la Minsk au condamnat peste 400 de persoane pentru participarea la manifestații începând din august, a indicat recent Procuratura Generală.
În pofida diminuării considerabile a amplorii protestelor, în zilele de 25 și 27 martie grupuri mici de cetățeni au ieșit pe străzile Belarusului și numai în aceste două zile forțele de securitate au arestat aproape 500 de persoane.
Practic toți liderii opoziției din Belarus se află în închisoare sau în exil.
Biroul procurorului general din Belarus a deschis luni o procedură penală împotriva Svetlanei Tihanovskaia, lidera opoziției belaruse din exil, și a altor disidenți belaruși, pentru pregătirea de presupuse acte teroriste în timpul manifestațiilor antiguvernamentale.