Belarus: Aleksandr Lukașenko înlocuiește șefii Serviciului de informații și Consiliului de securitate

  • 03 Septembrie 2020 12:28
Belarus: Aleksandr Lukașenko înlocuiește șefii Serviciului de informații și Consiliului de securitate

Liderul belarus Aleksandr Lukașenko a numit joi noi șefi ai Serviciului de informații, ai Consiliului de securitate și ai Comitetului de stat pentru control, pe fondul protestelor masive împotriva sa declanșate după alegerile prezidențiale din 9 august, transmite Reuters, citând agenția oficială de presă BelTA, preluat de Agerpres.

De peste trei săptămâni în Belarus au loc proteste cotidiene. Lukașenko susține că a câștigat cu un rezultat covârșitor scrutinul prezidențial din 9 august, dar opoziția este convinsă că votul a fost fraudat masiv pentru ca liderul de la Minsk, aflat la putere deja de 26 de ani, să obțină încă un mandat, al șaselea.

Refugiată în Lituania, reprezentanta opoziției Svetlana Tihanovskaia, care s-a plasat pe poziția secundă conform rezultatelor oficiale ale scrutinului, intenționează să facă lobby pentru a obține sprijin din partea ONU și a Consiliului Europei, în vederea unei tranziții pașnice a puterii în Belarus.

Potrivit reprezentanților săi, Tihanovskaia se va adresa vineri membrilor Consiliului de Securitate al ONU, iar în 8 septembrie Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Recent, reprezentanți ai societății civile belaruse au creat un consiliu de coordonare, pentru a sprijini tranziția de putere. Acest consiliu cere demisia lui Lukașenko, eliberarea tuturor deținuților politici și organizarea unor alegeri libere și corecte în Belarus. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău