Belarus a restricționat temporar livrarea de petrol către Polonia și furnizarea de electricitate către Ucraina

  • 17 Noiembrie 2021 16:54
Belarus a restricționat temporar livrarea de petrol către Polonia și furnizarea de electricitate către Ucraina

Operatorul de conducte petroliere din Belarus a restricționat temporar fluxurile de petrol către Polonia pentru întreținere, a anunțat Varșovia miercuri pe fondul crizei de migranți care se desfășoară la frontiera polono-belarusă, scrie The Moscow Times. În același timp, potrivit agenției Interfax, Minskul va întrerupe furnizarea de energie electrică recent reluată către Ucraina, de mâine.

Operatorul polonez de conducte PERN Group a declarat că monopolul rusesc de conducte Transneft a informat-o că „pomparea de petrol către Polonia și Germania va fi ușor redusă”, scrie DIGI24.

„Volumul lunar de materie primă va fi îndeplinit conform așteptărilor. Depozitele de petrol ale Poloniei sunt complet securizate și funcționează continuu”, a mai transmis PERN Group.

Această situația apare după ce, săptămâna trecută, președintele din Belarus, Aleksandr Lukașenko, a amenințat că va întrerupe tranzitul gazelor naturale către Europa, ca răspuns la orice noi sancțiuni legate de criza migranților.

De altfel, compania Gomeltransneft Druzhba din Belarus a restricționat aprovizionarea cu Petrol către Polonia la doar a doua zi după ce autoritatea de reglementare a energiei din Germania a suspendat temporar procedura de certificare a gazoductului Nord Stream 2. Precizarea e că noua conductă prin care se transportă gazele din Rusia către Europa nu respectă legile locale.

Începând cu data de 18 noiembrie, Belarus întrerupe furnizarea de energie electrică spre Ucraina.

„Livrările de energie electrică către Ucraina vor fi întrerupte începând cu 18 noiembrie, în conformitate cu procedura stabilită de interacțiune în cadrul relațiilor contractuale”, a anunțat Ministerului Energiei de la Minsk. Motivele întreruperii livrărilor nu sunt indicate în mesaj.

Pe 6 noiembrie, Belarus a reluat furnizarea de energie electrică către sistemul energetic ucrainean. Ministerul Energiei a raportat că, în conformitate cu contractul semnat, aprovizionările vor fi efectuate în cursul lunii noiembrie.

Occidentul îl acuză pe Lukașenko că ademenește migranții în Belarus pentru a-i trimite la granița UE ca răzbunare pentru sancțiunile impuse anul trecut.

Din primăvară, s-au înmulțit tentativele de intrare ilegală din Belarus în Letonia, Lituania și Polonia, iar UE consideră că această situație este rezultatul unui plan al lui Lukașenko de a destabiliza Europa, ca răspuns la sancțiunile occidentale aplicate Minskului după alegerile din 2020, pe care Occidentul le consideră fraudate, și aterizarea forțată a unui zbor comercial soldat cu arestarea unui disident din Belarus.

Oficialii europeni spun că vor aproba noi sancțiuni pentru criza migranților săptămâna viitoare. De asemenea, Polonia acuză Belarusul că folosește intimidarea pentru a-i forța pe migranți să încalce frontiera și că refuză să le permită să părăsească zonele de frontieră.

Belarus și aliatul său apropiat, Rusia, au acuzat, la rândul lor, Polonia că a încălcat normele internaționale prin blocarea migranților în mod violent la graniță.

Totodată, ministrul polonez al apărării a avertizat miercuri că criza migranților de la granița cu Belarus ar putea dura luni întregi. Declarația vine după ce forțele poloneze au lansat marți gaze lacrimogene și tunuri cu apă împotriva migranților care au luat cu asalt frontiera, în încercarea de a intra în UE.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău