Belarus: A patra noapte de proteste anti-Lukașenko

  • 13 August 2020 07:56

Protestatarii au ieșit miercuri seara pe străzile din Belarus pentru a patra noapte consecutiv pentru a demonstra împotriva a ceea ce consideră că a fost fraudarea alegerilor la scrutinul prezidențial desfășurat duminică, în pofida violenței de care au dat dovadă forțele de ordine, informează dpa, preluat de Agerpres.

Rezultatele oficiale l-au dat drept câștigător, cu 80%, pe președintele Aleksandr Lukașenko. Mai multe canale independente au postat pe Telegram înregistrări video cu protestatari din Minsk, Grodno, Brest și alte orașe din Belarus care cereau demisia șefului statului și încetarea violenței.

Sprijinul pentru manifestanți pare să fier în creștere din partea populație crească ,peste 100 de medici din Minsk ieșind să protesteze împotriva violenței.

Într-o postare pe Instagram, cvadrupla medaliată olimpică la biatlon Daria Domrașeva a făcut apel la unitățile speciale ale poliției Omon să înceteze acțiunile de reprimare violente."Nu permiteți continuarea acestei oroare nedrepte pe străzi", a scris ea.

Protestatarii au cerut ca Lukașenko să demisioneze, scandând "Pleacă!". Aceștia îl acuză pe președinte de fraudarea alegerilor pentru a obține un al șaselea mandat consecutiv.

Au fost făcute peste 6.000 de arestări și două persoane și-au pierdut viața de la debutul protestelor izbucnite duminică după închiderea secțiilor de votare, pe care forțele de ordine le-au reprimat în mod violent.

Uniunea Europeană a calificat, într-o declarație, alegerile ca nefiind "nici libere și nici corecte", adăugând că "autoritățile statului au desfășurat o violență disproporționată și inacceptabilă", și că "Belarusul merită ceva mai bun".

Purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert, a criticat, de asemenea, reprimarea protestelor: "Toți cei arestați în Belarus deoarece au demonstrat pașnic pentru drepturile lor democratice trebuie eliberați și ascultați". 

Sursa:Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău