Belarus a evacuat taberele de migranți improvizate de la frontiera cu Polonia. Germania anunță ca nu va primi migranți din regiune
-
18 Noiembrie 2021 19:42
Autoritățile din Belarus au evacuat joi principalele tabere în care se adunaseră migranți la frontiera cu Polonia, în ceea ce pare a fi o evoluție majoră în criza care a devenit în ultimele săptămâni o confruntare est-vest, relatează Reuters, citat de Agerpres.
Agenția de știri belarusă Belta a relatat că migranții care se adăposteau în pădure au foști duși într-un depozit din Belarus, care nu se află în zona frontierei. Un purtător de cuvânt al poliției de frontieră din Polonia a confirmat că taberele au fost evacuate.
"Aceste tabere sunt acolo goale, migranții au fost duși cel mai probabil la un centru de transport logistică ce nu este departe de punctul de trecere a frontierei de la Bruzghi", a declarat purtătorul de cuvânt din Polonia.
"Nu mai există alte astfel de tabere... dar există grupuri care apar în alte locuri încercând să treacă frontiera. Vom vedea ce se întâmplă în următoarele ore. Există încă oameni aici, dar e clar că sunt evacuate", a spus el.
Țările europene acuză Belarus că a creat în mod deliberat criza transportând migranți din Orientul Mijlociu și apoi împingându-i să treacă ilegal frontiera în Polonia și Lituania, ceea ce Minskul neagă.
În ultimele săptămâni, sute de migranți pe noapte au încercat să treacă frontiera și au avut ciocniri cu trupele poloneze de la frontieră. În jur de zece dintre ei se crede că au murit în pădure în condiții de frig sever, notează Reuters.
Decizia de a evacua taberele intervine în cursul unei săptămâni de diplomație intensificată. Cancelarul german Angela Merkel a vorbit la telefon de două ori în trei zile cu președintele belarus Aleksandr Lukașenko, în mod normal boicotat de liderii europeni.
Belarus a anunțat joi că Lukașenko i-a propus un plan lui Merkel pentru rezolvarea crizei, conform căruia UE ar urma să primească 2.000 de oameni, în timp ce Minskul va trimite alți 5.000 înapoi acasă, în țările de origine.
Nu a existat un răspuns imediat din partea UE la anunțarea acestui plan. Totuși, ministrul de interne german Horst Seehofer a declarat joi, după o convorbire cu omologul său polonez, că nu va primi migranți de la frontiera belaruso-poloneză.
"Dacă primim refugiați, dacă ne înclinăm în fața presiunii și spunem 'primim refugiați în țări europene', atunci asta ar însemna să implementăm chiar baza acestei strategii perfide" a Belarusului, a spus Seehofer în cadrul unei conferințe de presă susținute la Varșovia.
"Vorbim despre o migrație ilegală și perfidă care este organizată de Belarus cu un anumit grad de sprijin din partea Rusiei. Polonezii nu doar că își urmează interesele. Ei acționează și în interesele întregii UE", a mai spus Seehofer.
În același timp, Seehofer a calificat drept "dezinformare" o știre a agenției de presă belaruse Belta, conform căreia președintele Aleksandr Lukașenko i-a prezentat Angelei Merkel un plan de a rezolva criza care ar presupune ca UE să preia 2.000 de migranți de la frontiera polono-belarusă.
Tot joi, sute de irakieni au luat dintr-un aeroport din Minsk un avion spre Irak, primul zbor de repatriere de acest fel din luna august.