Belarus | Alegeri parlamentare, monitorizate de OSCE și criticate de opoziție

  • 17 Noiembrie 2019 12:44
Belarus | Alegeri parlamentare, monitorizate de OSCE și criticate de opoziție

În Belarus au loc duminică alegeri parlamentare, considerate un barometru de putere pentru președintele Aleksandr Lukașenko, care conduce țara de un sfert de secol și vizează un nou mandat anul viitor, relatează AFP și dpa, potrivit Agerpres.

Cetățenii cu drept de vot îi vor desemna pe cei 110 deputați în cadrul unui scrutin de la care principalii lideri contestatari ai puterii și singurii doi deputați de opoziție actuali au fost excluși.

'Alegerile nu sunt decât un ritual, ca în URSS', a acuzat într-un comunicat Ales Bialiatski, liderul ONG-ului Viasna.

Secțiile de vot s-au deschis la ora locală 08.00 (05.00 GMT) și se vor închide la 20.00 (17.00 GMT).

Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), care a trimis peste 400 de observatori la scrutin, a criticat precedentele alegeri de acum trei ani ca marcate de 'un număr semnificativ de nereguli și de lipsă de transparență'.

Aleksei Ianukevici, vicepreședintele partidului de opoziție Frontul popular belarus, a declarat pentru AFP că autoritățile au ales 'scenariul familiar al falsificărilor'.

Lukașenko (65 de ani), supranumit 'ultimul dictator din Europa', conduce fără întrerupere Belarusul din 1994 și își va încheia cel de-al cincilea mandat în 2020.

El a încercat recent din nou o apropiere de Uniunea Europeană, care acuză deschis Belarus de încălcări ale drepturilor omului și de reducerea la tăcere a opoziției și presei.

Săptămâna trecută, Lukașenko a întreprins o vizită în Austria, prima sa deplasare oficială în UE în ultimii trei ani, în care a declarat că dorește ca Uniunea să fie 'un partener politic și economic important' al țării sale.

Președintele din Belarus este considerat un maestru în arta de a naviga între occidentali și Rusia, cu care discută de mai mulți ani despre o ipotetică unificare a celor două țări. Relațiile sale cu Vladimir Putin, președintele Rusiei, traversează cu regularitate perioade de fricțiuni.

Uniunea Europeană a declarat, prin purtătoarea de cuvânt Maja Kocijancic, că va monitoriza îndeaproape scrutinul de duminică și că dorește 'alegeri corecte și transparente, care să respecte standardele internaționale'.AGERPRES/

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău