Beijingul trebuie să se hotărască 'să coexiste' cu Taiwanul, afirmă Tsai Ing-wen

  • 20 Mai 2020 09:21
Beijingul trebuie să se hotărască 'să coexiste' cu Taiwanul, afirmă Tsai Ing-wen

Beijingul trebuie să se hotărască să trăiască pașnic alături de Taiwan, care nu va accepta niciodată dominația chineză, a declarat miercuri președinta taiwaneză Tsai Ing-wen, în timpul învestirii sale pentru un al doilea mandat, informează France Presse, preluat de Agerpres.

Taiwanezii au reales-o triumfător pe Tsai în ianuarie, în ciuda eforturilor Beijingului de a izola insula de la venirea ei la putere în 2016.

Președinta, în vârstă de 63 de ani, este în mod special antipatică Chinei continentale întrucât ea consideră insula sa un stat suveran de facto și respinge ferm viziunea chineză a unei "singure Chine".

De la alegerea sa în 2016, China a exclus orice ofertă de a negocia cu Taiwanul și a intensificat presiunile economică, militară și diplomatică asupra unei insule pe care încă o consideră o provincie rebelă chemată să revină la patria mamă, dacă este necesar chiar prin forță, amintește AFP.

Puterea centrală chineză apără ideea "O țară, două sisteme" pentru Taiwan, după modelul în vigoare în Hong Kong, în virtutea căruia insula își va păstra libertățile în timp ce se supune Beijingului. O soluție pe care Tsai a exclus-o miercuri la învestirea sa.

"Nu vom accepta utilizarea de către autoritățile chineze a (principiului) 'o țară, două sisteme' pentru a retrograda Taiwanul și a submina statu-quo-ul între cele două maluri ale strâmtorii", a spus ea.

Ea și-a reiterat oferta de dialog cu Beijingul și i-a cerut președintelui chinez Xi Jinping să colaboreze pentru a reduce tensiunile.

La sfârșitul războiului civil chinez în 1949, Taiwanul a devenit refugiul naționaliștilor Kuomintang conduși de Chiang Kai-shek și învinși de comuniști, precum și baza "Republicii China", care se dorea a fi continuitatea legitimă a primei republici chineze proclamate în 1912 în Nanjing.

De-a lungul deceniilor, în special după ridicarea stării de urgență în insulă în anii 1990, a apărut o identitate taiwaneză distinctă și mulți taiwanezi nu mai doresc să se reunească cu Beijingul. Această evoluție îngrijorează Beijingul, care vede orice declarație oficială de independență ca pe o linie roșie.

Guvernul taiwanez a câștigat admirația multor capitale pentru gestionarea foarte eficientă a epidemiei de coronavirus. Insula, care este foarte aproape de focarul chinez al pandemiei, a înregistrat în total 400 de cazuri și șapte decese.

Ca măsură de precauție sanitară, susținătorii președintei au fost rugați să nu vină la ceremonia de inaugurare. Iar oaspeții au fost plasați pe scaune separate la 1,5 metri.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,74
Cer fragmentat
Umiditate:59 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău