Beijingul înăsprește restricțiile COVID-19: închide Universal Studios, interzice mesele în restaurante și introduce testarea în masă

  • 01 Mai 2022 16:29
Beijingul înăsprește restricțiile COVID-19: închide Universal Studios, interzice mesele în restaurante și introduce testarea în masă

Beijing, capitala Chinei, care se confruntă cu un focar de coronavirus, a înăsprit duminică restricțiile asociate COVID-19, în timp ce orașul Shanghai a permis ieșirea din izolare a unora dintre cei 25 de milioane de locuitori ai săi după o nouă zi, cea de-a doua, cu zero cazuri de infectare în afara zonelor de carantină, informează Reuters.

Focarul din Shanghai, care a debutat în martie, a fost cel mai acut din China după primele luni ale pandemiei, în 2020. Sute de mii de persoane au fost infectate, iar orașul a interzis locuitorilor să iasă din case, măsurile restrictive stârnind furia publică. Acest focar din cel mai populat oraș din China și riscul de răspândire în Beijing pun la grea încercare politica zero-COVID-19 a guvernului chinez într-un an în care se preconizează că Xi Jinping își va asigura, într-o reușită fără precedent, al treilea mandat ca președinte.

Beijing, cu zeci de noi cazuri zilnice de infectare într-un focar aflat deja în cea de-a zecea zi, nu a intrat în lockdown. Peste 300 de cazuri transmise la nivel local au fost înregistrate din 22 aprilie.

Duminică, însă, capitala a înăsprit regulile de distanțare socială și a lansat o nouă rundă de testare în masă în cel mai populat și mai afectat district al său.

Săptămâna trecută, orașul cu 22 de milioane de locuitori a organizat o testare în masă în majoritatea celor 16 districte, a suspendat activitățile în toate sălile de divertisment și a interzis servirea mesei în restaurante.

"Impactul tuturor acestor lucruri asupra noastră este prea mare - 20.000 de yuani (3.000 de dolari americani) s-au dus într-o zi, pur și simplu", a declarat Jia, manager la un popular restaurant specializat în burgeri din estul Beijingului. "Și șeful nostru este îngrijorat din cauza asta", a spus Jia, citat de Agerpres. "Avem trei filiale în Shanghai. Toate au fost închise și au pierdut bani timp de o lună. Iar acum, asta", a adăugat managerul.

Parcul tematic Universal Studios Beijing a fost închis duminică, în timp ce în cea mai vizitată zonă a Marelui Zid Chinezesc, Badaling, vizitatorilor li s-a cerut să prezinte dovada unui test COVID-19 negativ înainte de a li se permite accesul.

Districtul Chaoyang, cu cea mai mare rată de infectare în cadrul focarului din Beijing, a lansat o rundă suplimentară de testare în masă, lucrătorii sanitari efectuând vizite din ușă în ușă pentru a le reaminti locuitorilor să se testeze.

Furie la Shanghai

Lockdown-ul impus în Shanghai de la începutul lunii aprilie a afectat viața de zi cu zi a locuitorilor, care au început să-și facă griji cu privire la procurarea hranei și la riscul de a fi duși în centre de carantină aglomerate în cazul în care contractează virusul.

Măsurile extreme luate pentru izolarea ansamblurilor rezidențiale, inclusiv ridicarea unor garduri la intrarea în clădiri, au stârnit furia locuitorilor.

Unii dintre locuitori au apelat la rețelele sociale pentru a-și exprima nemulțumirile, alții au bătut în oale și tigăi la ferestre sau i-au agresat pe lucrătorii sanitari.

Cântecul "Do You Hear the People Sing?" din musicalul "Les Miserables" a devenit un imn popular de protest. Sâmbătă, o înregistrare video distribuită online ce prezenta o orchestră chineză care interpreta această melodie, cu muzicienii cântând din casele lor, a devenit virală, fiind distribuită de aproape 19.000 de ori înainte de a fi blocată, notează Reuters.

Duminică, în timp ce o mare parte din oraș se afla în lockdown, autoritățile din Shanghai au anunțat că în unele zone restricțiile vor fi relaxate după ce orașul a reușit să țină sub control riscul de transmitere la nivel comunitar a COVID-19, exceptând cazurile din centrele de carantină.

Șase dintre cele 16 districte ale orașului au obținut statutul de zero-COVID-19, însemnând că trei zile consecutive nu au fost consemnate noi creșteri ale numărului de cazuri zilnice, a declarat un înalt oficial guvernamental al orașului, Gu Honghui, într-o conferință online.

Transportul public va fi reluat în cinci districte. Locuitorii nu pot părăsi, însă, aceste districte, a indicat un reprezentant din sistemul sanitar într-o conferință de presă. Postările pe rețelele sociale au arătat străzile din Fengxian, unul dintre cele șase districte cu statut zero-COVID-19, pline de pietoni, scutere și biciclete. Reuters a precizat că nu a putut verifica în mod independent aceste imagini video.

Însă, în pofida unei scăderi a contagierilor, Shanghai va lansa o nouă rundă în cadrul programului de testare în masă la nivel de oraș, de duminică până pe 7 mai.

Excluzând cazurile importate care sosesc din afara continentului, China a raportat sâmbătă 8.256 de noi contagieri locale, în scădere comparativ cu cifra de 10.703 anunțată în ziua precedentă. În Beijing au fost consemnate 59 dintre cazurile de infectare, în timp ce Shanghai a înregistrat 7.872 de cazuri noi, în acest oraș fiind raportate toate cele 38 de decese asociate COVID-19 anunțate sâmbătă de China.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău