Beijingul critică Statele Unite, la 29 de ani de la evenimentele din Piața Tiananmen

  • 04 Iunie 2018 16:49
Beijingul critică Statele Unite, la 29 de ani de la evenimentele din Piața Tiananmen

China și-a întărit luni cenzura cu ocazia comemorării a 29 de ani de la reprimarea așa-numitei "Primăveri din Beijing" și a criticat Statele Unite, care au cerut regimului comunist să facă lumină asupra acestor evenimente încă tabu, scrie France Presse.

În noaptea de 3 spre 4 iunie 1989, soldați și vehicule blindate au pus capăt mișcării studenților care ocupaseră Piața Tiananmen din inima Beijingului timp de o lună și jumătate. Manifestanții cereau stoparea corupției și o deschidere democratică.

Bilanțul acestei represiuni, care a provocat o puternică condamnare internațională, este estimat la sute, chiar peste o mie de morți.

"Ne amintim de pierderea tragică a unor vieți nevinovate (...). Ne alăturăm comunității internaționale care cheamă guvernul chinez să facă publică lista persoanelor ucise, deținute sau dispărute" în iunie 1989, a declarat secretarul de stat american Mike Pompeo într-un comunicat.

"Fantomele din 4 iunie nu și-au găsit încă odihna", a adăugat Pompeo, citându-l pe disidentul Liu Xiaobo, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2010 și care a murit anul trecut în detenție.

Aceste declarații au stârnit furia Beijingului, care și-a exprimat "nemulțumirea puternică" și a transmis Washingtonului "proteste solemne" .

"Statele Unite acuză fără nicio bază guvernul chinez și se amestecă în treburile Chinei", și-a exprimat indignarea purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Hua Chunying, într-o conferință de presă. "Îndemnăm Statele Unite să renunțe la prejudecăți, să-și corecteze greșelile, să-și oprească remarcile iresponsabile și amestecul", a spus ea.

Partidul Comunist Chinez (PCC) încă prezintă oficial manifestanții din Piața Tiananmen ca "o mică minoritate de persoane care au provocat tulburări contrarevoluționare". Familiile manifestanților uciși în 1989 au cerut recent președintelui Xi Jinping să le "reabiliteze" rudele.

Evenimentele de atunci rămân unul dintre subiectele cele mai tabu în China continentală, fiind interzis să apară în cărți, manuale școlare, filme și pe internet.

Cenzura a fost consolidată luni pe rețelele sociale: astfel platforma de microbloguri WeChat și-a împiedicat utilizatorii să facă schimb de sume de bani pentru 89,64 sau 64,89 de yuani, sumele evocând data marcării evenimentelor din 4 iunie 1989.

"Autoritățile cheltuiesc enorm pentru a se asigura că chinezii nu pot comemora deschis victimele din 4 iunie", a declarat pentru AFP William Nee, de la Amnesty International, subliniind că inteligența artificială face cenzura "mai eficientă".

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău