BEI va acorda un împrumut de 80 milioane de euro pentru interconectarea electrică cu România

  • 13 Iulie 2018 15:01
BEI va acorda un împrumut de 80 milioane de euro pentru interconectarea electrică cu România

Parlamentul a ratificat astăzi un acord de împrumut cu Banca Europeană de Investiții, în valoare de 80 de milioane de euro pentru interconectarea electrică cu România.

În total, Republica Moldova urmează să primească aproximativ 270 de milioane de euro pentru realizarea acestui proiect, care urmează a fi finalizat până în anul 2022. Mai mulți deputați și-au manifestat însă îngrijorarea că banii vor fi cheltuiți ineficient, iar proiectul va trena, la fel ca și  în cazul gazoductului Iași-Ungheni. 

Proiectul prevede acordarea unui împrumut de 80 de milioane de euro, pe o perioadă de 25 de ani, pentru realizarea primei faze a interconectării electrice cu România, pe tronsonul Isaccea-Vulcănești, ceea ce va permite asigurarea unei surse de alternativă de energie pentru Republica Moldova. Pentru realizarea acestui proiect, Republica Moldova va mai primi un alt împrumut, în valoare de 80 de milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, 70 de milioane de la Banca Mondială și un grant de 40 de milioane de euro de la Comisia Europeană. Lucrările urmează să fie finalizate până în anul 2022, a declarat secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Vitalie Iurcu.

 Liderul Partidului Comuniștilor Vladimir Voronin a sugerat însă că astfel de proiecte sunt realizate mult mai greu decât promit autoritățile, făcând referire la gazoductul Iași-Ungheni.

Tot astăzi, Parlamentul a ratificat și un acord de finanțare cu Asociația Internațională pentru Dezvoltare, în valoare de aproximativ 25 de milioane de euro pentru asigurarea stabilității macroeconomice și stimularea creșterii economice. Mai mulți deputați au criticat însă faptul că Republica Moldova se împrumută prea mult, iar banii sunt utilizați ineficient. Deputatul liberal, Valerian Bejan.

Potrivit acordului, banii vor fi alocați până la 31 iulie 2019. Împrumutul este acordat pentru 25 de ani, cu o perioadă de grație de cinci ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:3,09 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău