Bebelușii cu mame vaccinate în timpul sarcinii au un risc mai redus de a fi spitalizați cu COVID-19

  • 16 Februarie 2022 16:22
Bebelușii cu mame vaccinate în timpul sarcinii au un risc mai redus de a fi spitalizați cu COVID-19

Bebelușii ale căror mame au fost vaccinate anti-COVID-19 în timpul sarcinii au un risc cu circa 60% mai redus de a fi spitalizați cu coronavirus, potrivit unui nou studiu american publicat marți, relatează AFP.

Cercetătorii cred că această protecție provine în special de la un transfer de anticorpi împotriva virusului între o mamă însărcinată și copilul ei, prin intermediul placentei, transmite Agerpres.

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC) a realizat un studiu care a inclus bebeluși de până la șase luni, internați între iulie 2021 și ianuarie 2022.

Potrivit studiului, vaccinarea mamelor în timpul sarcinii scade cu 61% riscul spitalizării copiilor după naștere.

Mama singurului bebeluș care a murit în timpul studiului nu era vaccinată, în timp ce 84% dintre bebelușii internați cu COVID-19 au fost născuți de mame nevaccinate.

Studiul nu a luat în considerare femeile care fuseseră vaccinate înainte de sarcină. Au fost incluse doar cele care au primit, în timpul sarcinii, fie cele două doze, fie a doua doză de vaccin de la Pfizer sau Moderna.

"În concluzie, vaccinarea mamei este o modalitate foarte importantă de a ajuta la protejarea acestor copii mici", a spus cercetătoarea CDC, Dana Meaney-Delman, într-o conferință de presă.

În timp ce Pfizer urmează să-și prezinte rezultatele studiilor clinice pentru un vaccin administrat începând de la vârsta de 6 luni în următoarele săptămâni, un vaccin pentru bebelușii sub 6 luni "nu este avut în vedere", a spus cercetătoarea.

Studiul a arătat totodată că protecția a fost mai mare pentru bebelușii ale căror mame fuseseră vaccinate mai târziu în timpul sarcinii, un element care pare să confirme faptul că nivelurile de anticorpi scad în lunile de după administrarea vaccinurilor.

Dana Meaney-Delman a subliniat însă importanța ca vaccinarea să aibă loc în orice stadiu al sarcinii, pentru a proteja mama de un posibil caz grav de boală după infectare, care este periculoasă și pentru bebelușul nenăscut.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
10,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:4,63 m/s
Mon
8
Tue
6
Wed
7
Thu
5
Fri
7
Arhivă Radio Chișinău