BCS cere controlul constituționalității legii de ratificare a Convenției de la Istanbul

  • 19 Octombrie 2021 12:32
BCS cere controlul constituționalității legii de ratificare a Convenției de la Istanbul

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor cere controlul constituționalității legii prin care a fost ratificată Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, cunoscută și sub numele de Convenția de la Istanbul. Depunerea sesizării la Curtea Constituțională a fost confirmată pentru IPN de către Stanislav Pavlovschi, responsabil de relațiile cu presa al instituției.

Autorii sesizării sunt deputații Vasile Bolea și Grigore Novac.

Convenția a fost adoptată de Consiliului Europei la 11 mai 2011, iar Republica Moldova a semnat-o în februarie 2017, însă ratificarea acesteia a fost amânată de câteva ori. La 1 octombrie anul curent, Parlamentul a votat legea în prima lectură, în lipsa deputaților BCS, care au părăsit sala Parlamentului înainte de vot, numind rușinoasă intenția de ratificare a Convenției. Iar pe 14 octombrie, legea a fost votată în lectură finală.

Potrivit autorităților, prin ratificarea Convenției de la Istanbul, Republica Moldova se alătură efortului de combatere a violenței împotriva femeilor și a violenței în familie. Statul se angajează să aloce resurse pentru asigurarea funcționalității centrelor de criză pentru victimele violenței, pentru linii telefonice de urgență, pentru adăposturi.

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a criticat în repetate rânduri documentul, sugerând că acesta conține prevederi care „distrug valorile și tradițiile creștine”, „promovează avortul”, „legalizează căsătoriile între persoanele de același sex”, „profanează sistemul educațional”. Și Biserica Ortodoxă din Moldova s-a pronunțat împotriva ratificării Convenției de la Istanbul. Într-o adresare publică, Biserica Ortodoxă menționează că întotdeauna a pledat pentru prevenirea și combaterea violenței, însă prin Convenție se dorește a „eradica tradițiile”, prevederile ei „atentează în mod direct la dreptul părinților de a-și educa copiii”. „Pentru prima oară, un tratat internațional nu echivalează „genul”, în mod clasic, cu sexul biologic”, dar îl definește drept „construct social”... În consecință, rezultă că genul ar putea fi modificat de societate sau de persoană. Prin urmare, acest text neagă realitățile obiective de existență a bărbatului și a femeii”, menționează Biserica Ortodoxă.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău