BCS a depus o moțiune simplă împotriva ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare

  • 02 Iunie 2022 10:54
BCS a depus o moțiune simplă împotriva ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare

Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor a înaintat o moțiune simplă împotriva activității Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.

BCS susține că ministrul Agriculturii Viorel Gherciu, „nu are o viziune clară privind dezvoltarea sectorului agro-alimentar” iar suportul oferit de Guvern pentru agricultori nu este suficient.

„Azi, la mai bine de nouă luni de când ministrul agriculturii și industriei alimentare a preluat funcția, starea de lucruri în sectorul strategic al economiei naționale – agricultura – este deplorabilă. Și aceasta se întâmplă în situația în care ministrul a preluat funcția într-un an record pentru sectorul agricol”, a declarat deputatul Radu Mudreac, vicepreședintele Comisiei agricultură și industrie alimentară.

Parlamentarul a menționat că, datorită recoltei generoase de anul trecut, securitatea alimentară a țării urma să fie asigurată pe câțiva ani înainte. Dar capacitățile manageriale ale ministrului nu permit dezvoltarea continuă a sectorului și nu oferă  acces sigur al populației la produsele agroalimentare, acces limitat din cauza creșterii galopante a prețurilor și diminuării puterii de cumpărare a consumatorilor.

Deputatul a invocat datele Biroului Național de Statistică care arată că prețurile la produsele alimentare de bază au crescut în ultimele 12 luni cu 30,2%. În luna aprilie 2022 față de aceeași lună a anului trecut creșteri puternice au fost la legume – cu peste 69%, ouă de găină – 53%. Prețul la pâine a crescut cu 26,6%, iar la produsele din carne și produsele lactate au sporit cu 23,6% și, respectiv, 23,1%.

Potrivit Regulamentului Parlamentului, moțiunea simplă se supune dezbaterii în ședința plenară a Parlamentului, fiind însoțită de avizul comisiei permanente de profil. Avizarea se face în termen de până la șapte zile lucrătoare din data depunerii moțiunii. Dezbaterea moțiunii simple în ședința plenară are loc la data stabilită de Biroul permanent, în termen de 14 zile lucrătoare de la depunere, scrie IPN.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
9,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău