BCE va contribui la limitarea consecințelor economico-sociale posibil substanțiale ale schimbărilor climatice

  • 14 Aprilie 2021 11:05
BCE va contribui la limitarea consecințelor economico-sociale posibil substanțiale ale schimbărilor climatice

BCE explorează toate modalitățile posibile, în limita mandatului său, prin care ar putea contribui la limitarea consecințelor economico-sociale posibil substanțiale ale schimbărilor climatice, se arată în raportul anual pe 2020 al Băncii Centrale Europene publicat miercuri.

Acesta include o analiză atentă la nivelul politicilor din domeniile relevante, investirea portofoliului de fonduri proprii și a celui aferent fondului de pensii ale BCE într-o manieră sustenabilă și responsabilă și axarea pe amprenta de carbon a instituției. BCE a înființat recent un centru dedicat schimbărilor climatice pentru a-și defini și orienta agenda climatică.

În ianuarie, Consiliul guvernatorilor a lansat o evaluare a strategiei de politică monetară a BCE, pentru a se asigura că aceasta rămâne adecvată scopului urmărit. Evaluarea vizează analizarea cu rigurozitate a implicațiilor schimbărilor profunde care au avut loc de la evaluarea precedentă din 2003. Acestea includ scăderea persistentă a inflației și a ratelor dobânzilor de echilibru, precum și impactul globalizării, al digitalizării și al schimbărilor climatice. În cadrul procesului de evaluare, se va analiza dacă și în ce manieră ar trebui ca BCE, drept răspuns, să își ajusteze strategia de politică monetară, încheierea acestuia fiind prevăzută pentru semestrul doi din 2021.

Eurosistemul a elaborat o strategie cuprinzătoare pentru plățile de mică valoare în vederea valorificării potențialului inovator al digitalizării, axându-se pe facilitarea plăților instant, pe dezvoltarea unei soluții pan-europene de plată și pe investigarea posibilității introducerii unei monede euro digitale.

BCE apreciază că economia zonei euro a fost afectată în 2020 de șocul extraordinar și sever generat de pandemia de coronavirus (COVID-19). Activitatea economică a înregistrat o contracție pronunțată în primul semestru al anului ca urmare a măsurilor de izolare și a aversiunii sporite față de riscuri. Răspunsul ferm și coordonat din partea politicilor monetare și fiscale, precum și veștile pozitive privind vaccinurile au contribuit la stabilizarea activității economice în semestrul doi.

În ansamblu, PIB al zonei euro s-a contractat cu 6,6% în 2020. Inflația anuală totală s-a redus la 0,3%, față de 1,2% în 2019, în mare parte pe seama scăderii prețurilor la produsele energetice, deși această evoluție a avut la bază și factori legați de pandemie. De exemplu, sectoarele afectate cel mai puternic de criză, precum sectorul transporturilor și cel hotelier, au contribuit la scăderea inflației în cursul semestrului II 2020.

BCE a relaxat substanțial orientarea politicii sale monetare pentru a contracara impactul negativ al pandemiei asupra economiei zonei euro, printr-un set cuprinzător de măsuri care au fost recalibrate pe parcursul anului. Printre aceste măsuri s-au numărat: introducerea unui nou program temporar de achiziționare în regim de urgență în caz de pandemie; relaxarea criteriilor de eligibilitate și a celor privind garanțiile și oferirea unor noi operațiuni de refinanțare pe termen mai lung.

Răspunsul din partea politicii monetare a reprezentat o forță stabilizatoare esențială pentru piețe și a contribuit la contracararea riscurilor grave generate de pandemie la adresa mecanismului de transmisie a politicii monetare, a perspectivelor economiei zonei euro și, în ultimă instanță, a obiectivului BCE privind stabilitatea prețurilor. În plus, politicile macroprudențiale s-au axat pe menținerea fluxului de creditare a economiei, în timp ce Supravegherea bancară a BCE a introdus măsuri microprudențiale în vederea moderării impactului crizei și a promovării rezilienței sectorului bancar european.

BCE și-a intensificat activitățile de comunicare și informare în anul 2020 pentru a face față dificultăților generate de pandemie și pentru a înțelege mai bine preocupările și imperativele de natură economică ale cetățenilor europeni.

De asemenea, BCE a lansat blogul propriu (The ECB Blog). În 2020, au fost publicate 19 articole pe blog, multe dintre acestea concentrându-se asupra răspunsului BCE la criză. Primul eveniment din seria "BCE ascultă" a avut loc în luna octombrie 2020, aproape 4.000 de comentarii cu privire la strategia de politică monetară fiind transmise prin intermediul portalului "BCE ascultă".

Anul 2020 a fost unul marcat de activități intense și urgente, care au fost desfășurate în strânsă cooperare cu instituțiile europene, dar și cu alte bănci centrale din lume, pentru a contracara șocul exogen imens cu care s-a confruntat economia mondială. BCE și-a îndeplinit rolul.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:0 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău