BBC | Șase mituri despre prevenirea infectării cu coronavirus

  • 08 Martie 2020 19:28
BBC | Șase mituri despre prevenirea infectării cu coronavirus

Jurnaliștii de la BBC au studiat cele mai răspândite mituri despre coronavirus în mediul on-line. Potrivit lor, unele sfaturi de sănătate sunt inofensive, însă unele – periculoase.

În foarte multe postări distribuite pe Facebook, se vorbește despre necesitatea de a mânca usturoi pentru a preveni infectarea. Organizația Mondială a Sănătății conclude că usturoiul are proprietăți antibacteriane, însă nu există dovezi că ar putea combate coronavirusul. Folosit cu moderație, acest remediu nu este dăunător. De exemplu, o femeie din China a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce a mâncat un kilogram și jumătate de usturoi.

Jordan Sather, o persoană foarte populară în mediul on-line, mai ales pe Youtube, care are câteva mii de abonați, pretinde că un supliment nutritiv din minerale poate distruge coronavirusul. Acesta conține dioxid de clor, iar Sather susține că „mineralele miraculoase” pot lecui și cancerul. Anul trecut, Administrația Alimentației și Medicamentelor din Statele Unite ale Americii a atenționat că consumul nutrienților este periculos și poate cauza grețuri, vomă, diaree și deshidratare.

După epuizarea stocurilor de gel antibacterian, de exemplu în Italia, pe rețelele de socializare au apărut tot felul de rețete pentru dezinfectanți. Însă, aceste surogate ale unora dintre cele populare mărci ale țării erau mai degrabă potrivite pentru curățarea suprafețelor, decât pentru folsirea pe piele, potrivit oamenilor de știință.

Administrarea de argint coloidal a fost promovată de un predicator religios cunoscut pentru aparițiile sale televizate. Un invitat al emisiunii sale a declarat că această soluție ucide virusul în 12 ore. Ideea a devenit populară pe Facebook. Efectele adverse ale antisepticului sunt insuficiența renală și provocarea argirozei, adică a unor leziuni ale pielii care se manifestă prin înnegrirea tegumentelor.

O postare distribuită pe Facebook de mai multe conturi face referire la un doctor japonez care recomandă consumul de apă la fiecare 15 minute pentru a curăți cavitatea bucală de virusuri. Versiunea în limba arabă a articolului a fost redistribuită de 250.000 de ori. Hidratarea este bună pentru sănătate însă nu este eficientă împotriva virusurilor transmise pe calea aerului.

Există unele presupuneri că virusul poate fi distrus prin căldură. Unii au recomandat consumul de apă fierbinte, expunerea la soare și evitarea consumului de înghețată, referindu-se la UNICEF drept sursă. Organizația a dezmințit informațiile.

Sursa: BBC

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău