BBC: Peste 20.000 de persoane și-au luat rămas bun la București de la Regele Mihai

  • 16 Decembrie 2017 17:43
BBC: Peste 20.000 de persoane și-au luat rămas bun la București de la Regele Mihai

Peste 20.000 de persoane și-au luat rămas bun la București de la Regele Mihai, funeralii naționale având loc în România pentru fostul monarh, care a încetat din viață la 5 decembrie, la 96 de ani, scrie BBC.

BBC, care a transmis imagini de la ceremonie, notează că au fost prezenți la București mai mulți reprezentanți ai caselor regale din Europa, între care Prințul Charles, dar și fostul rege al Spaniei, Juan Carlos, scrie news.ro.

Regele Mihai este ținut minte ca fiind cel care a decis în august 1944 să treacă de partea aliaților și împotriva Germaniei, în al doilea război mondial, notează canalul britanic.

 "Forțat să abdice de liderii comuniști, el și-a trăit aproape întreaga viață în exil, în Elveția", a mai scris sursa citată.  

BBC subliniază că printre personalitățile prezente la funeralii s-au mai aflat fosta regină a Spaniei, Sofia, Regele Carl Gustaf al Suediei și soția sa, Regina Silvia, fosta regină a Greciei, Anne-Marie, Henri, Duce de Luxembourg, Prințesa Astrid a Belgiei și soțul ei, Prințul Lorenz.   Publicația Daily Mail notează că Regele Mihai a fost condus de zeci de mii de români pe ultimul drum, "în tăcere și în lacrimi".

  "Clopotele au fost trase în întreaga țară, iar un cor de preot a când în momentul în care sicriul a fost din Palatul Regal în Piața Palatului. Oamenii au scandat Regele Mihai, timp în care sicriul, precedat de garda de onoare și preoți ortodocși, era dus într-un tanc spre catedrală", a scris Daily Mail.   Și AFP, preluată de mai multe publicații, scrie despre funeraliile organizate pentru Regele Mihai, subliniind că mii de români, cu flori și lumânări, și-au luat rămas bun de la fostul monarh.  

"Numeroși români au mers în urma sicriului, scandând timid "Monarhia salvează România. De la anunțul decesului regeleui, în 5 decembrie, au fost multe omagii populare, care au demonstrat afecțiunea românilor pentru această figură respectată, pe un fond al discreditării masive a clasei politice naționale", a scris sursa citată.   Agenția Reuters notează că mii de români s-au strâns pe străzile Bucureștiului pentru a-i aduce un ultim omagiu Regelui Mihai, mulți scandând Jos Comunismul și numele fostului monarh.   Regele Mihai va fi înmormânat la Curtea de Argeș, unde sunt înmormântați regii Ferdinand și Carol II, bunicul, respectiv tatăl său.   Regele Mihai - care împlinise 96 de ani în 25 octombrie - a încetat din viață în 5 decembrie, la reședința sa din Elveția.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău