BBC Mundo: Miza economică a conflictului dintre Arabia Saudită și Iran

  • 11 Ianuarie 2016 16:26
BBC Mundo: Miza economică a conflictului dintre Arabia Saudită și Iran

Rapiditatea cu care au escaladat tensiunile dintre Iran și Arabia Saudită reamintește faptul că acesta nu este un conflict nou, relatează BBC Mundo.

Este clar că decizia luată de Arabia Saudită de a-l decapita pe liderul șiit Nimr al Nimr a precipitat relațiile regatului cu rivalul său Iran spre un punct fără întoarcere.

Dar nu trebuie uitat că este vorba despre o 'dușmănie' milenară, care precede Islamul și datează din epoca în care fiecare se considera a fi puterea centrală a regiunii.

* Ceea ce este diferit de această dată este substratul economic al situației

Arabia Saudită, care și-a acumulat averea datorită petrolului, suferă efectele scăderii prețului 'aurului negru', în timp ce cheltuielile sale pentru Apărare au 'escaladat'. În confruntările dintre Arabia Saudită și Iran există divergențe religioase, există o politică a puterii și, de asemenea, este vorba despre o dimensiune economică tot mai semnificativă.

'Nu este nicio îndoială că provocările fiscale pentru regatul saudit sunt enorme', a declarat pentru BBC Farouk Soussa, economist șef pentru Orientul Mijlociu la Citigroup. 'Sunt obișnuiți să trăiască cu un preț al petrolului foarte ridicat; au fost momente când acesta a depășit 100 dolari barilul. Acum este sub 40 dolari barilul', a explicat acesta.

Guvernul saudit estimează venituri de 137 miliarde dolari anul acesta, însă petrolul și gazele reprezintă 80% din această cifră.

Astfel, în contextul scăderii continue a prețurilor, Arabia Saudită va trebui să apeleze la rezerve.
Anul trecut, acestea s-au redus de la 732 miliarde dolari la 623 miliarde dolari, ceea ce a determinat Fondul Monetar Internațional să estimeze că saudiții ar putea rămâne fără bani în cel puțin cinci ani.

'În ultimii doi ani, bogatul regat a înregistrat un deficit enorm și acesta va continua să fie la fel dacă situația în privința prețului petrolului nu se va schimba', semnalează Luay Al Khatteeb, de la Brookings Institution din Doha. 'Estimez că vor ajunge într-o situație foarte dificilă în următorii ani', a precizat acesta.

În contextul tensiunilor în creștere din Golf, televiziunea iraniană a făcut dezvăluiri legate de o bază subterană de rachete.

* Concurența din domeniul regional se extinde acum și în plan economic

Se așteaptă ca Iranul să-și crească vânzările de petrol ca modalitate de a intensifica dificultățile cu care se confruntă saudiții.
'În anii 70, Iran era unul dintre marii producători de petrol din lume și rivaliza cu Arabia Saudită', reamintește Soussa.

'În prezent, după mulți ani de sancțiuni, evident este pe o poziție mult mai joasă pe piața globală, dar credem că Teheranul va încerca să-și recapete statutul', a adăugat el.'Este un meci nul: cu cât va produce mai mult Iranul, cu atât va fi inundată piața; cu cât mai ridicată va fi cota de piață pentru Iran, cu atât va scădea cea a Arabiei Saudite. Astfel, în mod clar va exista o rivalitate', a concluzionat economistul.

* Apărare, mai presus de orice

Încercând să evite o criză, Riad-ul a prezentat luna trecută ceea ce a numit 'un buget de austeritate'.
Guvernul saudit estimează cheltuieli 224 miliarde dolari pe an, ce include subvenții pentru petrol de 61 miliarde dolari și pentru electricitate și apă de 10 miliarde dolari.

Dar, aceste subvenții reduse vor duce, de exemplu, la o creștere cu 50% a prețului combustibililor, ceea pune regatul în pericolul de a provoca nemulțumiri sociale din cauza reducerii subvențiilor.

Însă, cheltuielile de apărare continuă să crească. Se preconizează că bugetul pentru Apărare va atinge 62 miliarde dolari în următorii cinci ani. Aceasta înseamnă că în 2020 creșterea va fi de 27%. 'Este un nivel inacceptabil și ilogic al cheltuielilor', consideră Al Khatteeb.

'În buget au introdus subvenții, dar cheltuielile de apărare au crescut semnificativ: circa 25% comparativ cu anul trecut. Și asta fără a se lua în calcul ceea ce au dat țărilor sărace pentru a se alătura coaliției', spune Luay Al Khatteeb.

Coaliția la care se referă expertul Brookings Institution este cea constituită de saudiți pentru a interveni în Yemen. Această decizie și cea de a subvenționa aliații pentru a face același lucru au dat naștere unor riscuri financiare, precum și unei crize umanitare.

Arabia Saudită descoperă că leadership-ul regional este o afacere scumpă; un lux pe care probabil și-l va putea permite doar făcând profunde reduceri în bugetul său.

Însă, e clar că războaiele vor duce la scumpirea petrolului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
27,24
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:7,2 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
19
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău