BBC: China folosește uiguri drept cobai pentru sisteme de supraveghere cu inteligență artificială care detectează stări emoționale
-
27 Mai 2021 09:37
Un sistem de supraveghere care utilizează inteligența artificială și recunoașterea facială și care poate recunoaște stări emoționale ale oamenilor este testat de China pe uigurii din Xinjiang, scrie BBC, potrivit DIGI24.ro.
Un inginer software susține că a instalat astfel de sisteme în secții de poliție din Xinjiang. Un activist pentru drepturile omului care a putut să vadă felul în care funcționează a descris acest sistem drept „șocant”.
Potrivit BBC, ambasada Chinei de la Londra nu a făcut precizări directe cu privire la această informație însă a spus că „drepturile sociale și politice ale tuturor minorităților etnice sunt garantate”.
Regiunea Xinjiang este locuită de 12 milioane de uiguri, o minoritate etnică din China, majoritatea musulmani. Cetățenii din această provincie se află sub supraveghere constant, iar autoritățile chineze folosesc acolo „centre de reeducare” - lagăre de detenție în care se estimează că sunt ținuți prizonieri peste un milion de oameni.
Beijingul spune că supravegherea este justificată în regiune pentru „separatiștii care vor propriul stat au ucis sute de oameni în atacuri teroriste”.
„Guvernul chinez îi folosește pe uiguri drept cobai pentru experimente”
Inginerul software a fost de acord să prezinte sistemul jurnaliștilor BBC, sub protecția anonimatului, pentru că se teme să nu îi fie pusă siguranța în pericol. Compania la care el a lucrat nu a fost nici ea numită.
El a arătat cinci fotografii cu deținuți uiguri despre care se crede că au fost folosiți pentru a testa noul sistem - „Guvernul chinez îi folosește pe uiguri drept cobai pentru experimente”.
Inginerul spune că el s-a ocupat de instalarea camerelor în secțiile de poliție din Xinjiang - „Am pus camera de detecție la 3 metri de subiect. Este similar cu un detector de minciuni, însă cu tehnologie mult mai avansată”.
Citiți conitnuarea materialului pe DIGI24.ro.