BBC anunță o anchetă "robustă" legată de un interviu celebru acordat de prințesa Diana

  • 10 Noiembrie 2020 19:35
BBC anunță o anchetă

Directorul BBC a anunțat luni că radioteleviziunea publică din Marea Britanie va demara o anchetă ce vizează modul în care acest post TV a reușit să o convingă pe prințesa Diana să îi acorde în 1995 un interviu, devenit ulterior celebru, în contextul recentelor acuzații formulate de fratele acesteia, care afirmă că sora lui a fost înșelată pentru a accepta să participe la acea emisiune, informează Reuters, citat de Agerpres.

În timpul acelui interviu, care a fost urmărit de peste 20 de milioane de telespectatori, prințesa Diana a șocat întreaga națiune britanică prin declarații în care a recunoscut că a avut o aventură și a oferit detalii despre eșecul căsniciei sale cu moștenitorul tronului, prințul Charles.

"BBC tratează această chestiune într-o manieră foarte serioasă și noi vrem să aflăm adevărul", a declarat Tim Davie, directorul general al BBC, referindu-se la acuzațiile formulate de Charles Spencer, fratele prințesei Diana. "Suntem pe cale să demarăm o anchetă robustă și independentă", a adăugat el.

În această lună, Charles Spencer a declarat că BBC nu a prezentat niciodată scuze publice pentru utilizarea unor documente false și a "altor înșelăciuni" care l-au determinat să îl prezinte surorii sale pe jurnalistul Martin Bashir.

Tabloidul Daily Mail a publicat la rândul său o serie de notițe pe care Charles Spencer le-a scris în timpul unei întâlniri cu Martin Bashir și prințesa Diana în 1995, care ar descrie o serie de afirmații făcute de jurnalistul TV în încercarea sa de a obține un interviu.

Acele notițe includ afirmații ce pretind că prințesa Diana era urmărită cu ajutorul unor microfoane ascultate de serviciile de securitate, că doi dintre angajații cu rang înalt din personalul prințesei erau plătiți pentru a furniza serviciilor secrete informații despre ea și că Bashir le-a arătat extrase bancare false pentru a-și susține declarațiile.

Jurnalistul Martin Bashir nu a dorit să facă declarații pe această temă, iar jurnaliștii de la Reuters nu au reușit să îl contacteze.

Grupul BBC a precizat că jurnalistul Martin Bashir, care a devenit celebru în lumea întreagă în urma difuzării acelui interviu cu prințesa Diana, este în prezent corespondentul său pe teme religioase și se află în concediu medical, recuperându-se după o operație pe cord și după ce a contractat maladia COVID-19.

Căsătorie nefericită

Charles Spencer a solicitat scuze publice din partea BBC și realizarea unei anchete independente care să analizeze felul în care Martin Bashir a reușit să obțină acel interviu cu prințesa Diana, adăugând că el a fost exclus dintr-o anchetă internă demarată în 1996 de BBC. Reprezentanții BBC spun că grupul media și-a cerut deja scuze pentru folosirea acelor documente bancare.

Într-un mesaj publicat duminică pe Twitter, Charles Spencer a spus că știa că Bashir folosise extrase bancare false și alte tactici lipsite de onestitate pentru a obține interviul cu prințesa Diana: "Însă am aflat doar în urmă cu două săptămâni că și BBC cunoștea acest lucru. Nu doar că știa, dar l-a și mușamalizat".

Declarațiile sale au fost făcute după publicarea unor documente de către BBC la solicitarea unui jurnalist, în virtutea Legii privind libertatea de informare, care realizează cercetări legate de faimosul interviu din 1995.

Interviul acordat de prințesa Diana în emisiunea "Panorama" a postului BBC a inclus primele ei declarații publice despre eșecul căsătoriei sale cu prințul Charles, deși scriitorul Andrew Morton afirmă că fosta prințesă britanică a colaborat cu el în secret la o carte publicată în 1992 în care Diana a dezvăluit modul în care a ajuns să fie captivă într-un mariaj nefericit.

O afirmație făcută de ea în interviul acordat lui Bashir, "exitau trei persoane în această căsnicie, așadar era puțin cam aglomerată" - referire la faptul că prințul Charles își reluase aventura cu Camilla Parker Bowles, devenită ulterior cea de-a doua soție a lui -, a fost deosebit de vătămătoare pentru imaginea publică a moștenitorului tronului britanic.

Charles și Diana au divorțat în 1996, iar fosta prințesă a murit la vârsta de 36 de ani în urma unui accident de automobil produs la Paris, în 1997.

Un fost președinte al BBC, Michael Grade, a spus că acel interviu a reprezentat "o chestiune foarte gravă" pentru grupul media, finanțat din fonduri publice.

"Faptul că BBC a falsificat documente pentru a obține o știre din domeniul senzaționalului ridică o serie de întrebări foarte serioase. BBC trebuie să limpezească această chestiune odată pentru totdeauna", a declarat el. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău