Bazinul râului Camenca a fost reabilitat ecologic cu susținerea partenerilor externi
-
08 Iunie 2020 11:36
Bazinul râului Camenca a fost reabilitat ecologic datorită unui proiect, realizat cu suportul Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Agenției Austriece pentru Dezvoltare și Cooperare (ADA). Scopul programului a constat în sporirea conștientizării ecologice a cetățenilor și implicarea comunităților în ameliorarea stării ecologice a bazinului hidrografic Camenca pentru gestionarea adecvată a resurselor acvatice, transmite MOLDPRES.
În acest context, a fost elaborat Planul Integrat de Gestionare a bazinului hidrografic al râului Camenca, inclusiv a afluenților Căldărușa, Glodeanca, Șovățul Mare și Șovățul Mic, în conformitate cu gestionarea pe principiile managementului integrat al resurselor de apă. De asemenea, planul este conform cu prevederile Directivei Cadru a Apei a Uniunii Europene și cu Acordul de Asociere la UE, ca parte integrantă a Planului de Management al râului Prut. Documentul conține o descriere de ansamblu a bazinului hidrografic Camenca, cu analiza caracteristicilor geografice, climatice, geologice, hidrologice și ecologice.
Totodată, au fost evaluate aspectele demografice și economice ale teritoriului bazinului, influența acestora asupra stării resurselor de apă, particularitățile utilizării resurselor de apă de suprafață, subterane și funciare, care în mare măsură influențează starea ecologică a bazinului, metodologia infrastructurii de monitorizare hidrologică și a calității resurselor de apă, fiind enumerate actele legislative de referință. Toate acestea creează o bază normativă a gestionării și utilizării corecte a resurselor de apă. Planul este destinat tuturor autorităților responsabile de gestionarea resurselor de apă din cadrul bazinului – autorităților publice raionale și locale, utilizatorilor de apă, etc.
Programul de reabilitare a inclus și activități de împădurire pe malurile râului Glodeanca în jurul a 9 ha de fâșie riverană, teren al primăriei Danu, raionul Glodeni, plantări care vor fi îngrijite de către un agent economic. În așa fel, pe lunca râului Glodeanca, care se scurge de la Danu și este confluent cu Camenca la Moara Domnească, va putea fi creat un coridor ecologic, care va apăra apele râulețului Glodenca de evaporare și va face o conexiune cu rezervația „Pădurea Domnească”, formând rețeaua ecologică locală.
Tot în cadrul proiectului, în vara anului curent vor fi organizate două expediții ecologice: inventarierea și cartarea tuturor gunoiștilor care poluează cursurile de apă, fiind elaborate Cartea Neagră a bazinului hidrografic Camenca, Inventarierea și cartarea izvoarelor care alimentează cu apă râurile din cadrul bazinului hidrografic, Cartea Albastră a acestui areal. Aceste documente vor conține recomandări, care vor fi propuse primăriilor pentru activitățile viitoare de restabilire a bazinului hidrografic Camenca.
Toate activitățile sunt realizate în cadrul proiectului SDC-ADA ”Consolidarea cadrului instituțional în sectorul alimentării cu apă și sanitație din Republica Moldova”.