Bazinul mediteraneean a devenit un "punct fierbinte al incendiilor de vegetație" de pe harta lumii, anunță cercetătorii

  • 04 August 19:20
Bazinul mediteraneean a devenit un

Bazinul mediteraneean a devenit un "punct fierbinte al incendiilor de vegetație" de pe harta lumii, în contextul în care Turcia se confruntă cu cele mai intense incendii din istoria înregistrărilor sale, iar un val prelungit de căldură produce în prezent un risc sporit de apariție a altor focare și de poluare cu fum în această regiune, au anunțat miercuri reprezentanții unui serviciu de monitorizare atmosferică din cadrul Uniunii Europene, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Incendii de vegetație deosebit de intense au izbucnit în mai multe țări, inclusiv în Grecia și Turcia, unde mii de oameni au fost evacuați din locuințele lor, iar flăcările unui focar amenințau să ajung la o termocentrală.

Incendiile s-au produs într-o perioadă în care Europa de Sud se confruntă cu un val de căldură extremă, din cauza căruia temperaturile au ajuns în anumite regiuni din Grecia și Turcia, marți, la valori de peste 46 de grade Celsius.

Schimbările climatice induse de către oameni vor provoca valuri de căldură tot mai frecvente și tot mai severe, au avertizat oamenii de știință. Potrivit specialiștilor de la Serviciul Copernicus de Monitorizare Atmosferică (CAMS) din cadrul UE, vremea fierbinte și uscată crește considerabil riscul de izbucnire a unor incendii viitoare, deși temperaturile înalte nu pot să declanșeze singure astfel de focare, întrucât au nevoie de o sursă de aprindere.


CAMS monitorizează focarele de incendii cu ajutorul imaginilor din satelit și al observațiilor de la sol. Potrivit CAMS, emisiile atmosferice și intensitatea incendiilor cresc cu rapiditate în Turcia și în sudul Italiei.

În Turcia, un parametru cheie în măsurarea intensității unui incendiu - puterea radiantă a focului -, care măsoară energia produsă prin arderea copacilor și a altor materiale - a atins cea mai înaltă valoare de când astfel de date științifice au început să fie măsurate în anul 2003.

Norii de fum proveniți de la incendiile din sudul Turciei puteau fi văzuți cu claritate în imaginile obținute de sateliți deasupra acelei regiuni, iar amploarea incendiilor a provocat o concentrație ridicată de particule poluante în aerul aflat deasupra regiunilor estice ale bazinului mediteraneean, au precizat specialiștii de la CAMS.


Expunerea persistentă la poluarea cu particule este asociată cu boli cardiovasculare și cancer pulmonar.

Italia, Albania, Maroc, Grecia, Macedonia de Nord și Libanul se confruntă deja cu incendii de vegetație de la sfârșitul lunii iulie.

Comisia Europeană a anunțat miercuri că a mobilizat aeronave, elicoptere și brigăzi de pompieri pentru a oferi asistență Italiei, Greciei, Albaniei și Macedoniei de Nord în lupta lor împotriva incendiilor de vegetație. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
14,77
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:4,02 m/s
Mon
15
Tue
13
Wed
14
Thu
14
Fri
11

Curs oficial BNM 26 Septembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.7452 -0.0000
USD 17.7044 -0.0000
RON 4.1909 -0.0000
UAH 0.6661 -0.0000
RUB 0.2434 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău