Bătrânii romi, la limita sărăciei

  • 02 Decembrie 2016 10:18
Bătrânii romi, la limita sărăciei Fundația pentru o societate deschisă

O parte din bătrânii romi din Republica Moldova sunt la limita sărăciei. Aceștia se confruntă cu probleme financiare grave, probleme de sănătate și lipsa ajutorului din partea statului.

Problema sărăciei este legată nemijlocit de faptul că prestațiile sociale pe care le ridică nu depășesc 600 de lei. Despre aceasta s-a discutat în cadrul unei mese rotunde organizate de Centrul Național al Romilor și Biroul de Relații Interetnice.

Președintele Centrului, Nicolae Radița, a declarat pentru IPN că o parte din bătrânii romi nu primesc alt ajutor din partea statului și sunt nevoiți să se descurce cu pensia socială. „Ei se confruntă cu probleme de sănătate, dar medicii nu-i vizitează acasă. Mulți dintre ei stau la pat pentru că este vorba despre bătrânii care au peste 70 de ani”, a spus Nicolae Radița.

Mulți dintre bătrânii romi sunt lăsați singuri, nu sunt vizitați de asistentul social sau de alți funcționari locali. „Sunt cazuri când, dacă nu vine nimeni la ei, bătrânii stau încuiați în casă, flămânzi, nu le aduce nimeni de mâncare”, a spus președintele Centrului. Acești oameni au nevoie de ajutor pentru încălzirea locuinței pe timp de iarnă, au nevoie de bani pentru a plăti facturile. „Această situație este un holocaust al prezentului cu care se confruntă acești bătrâni”, a mai spus Nicolae Radița.

Contactate de IPN, surse din Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei au comunicat că pentru persoanele în etate de etnie romă nu sunt elaborate politici sociale aparte. Aceștia se încadrează în politicile generale elaborate pentru bătrâni și pensionari.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
10,52
Câțiva nori
Umiditate:89 %
Vint:2,06 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău