Bătălii politico-judiciare în SUA pe tema portului măștii și a izolării

  • 17 Iulie 2020 19:55
Bătălii politico-judiciare în SUA pe tema portului măștii și a izolării

Pandemia de COVID-19 continuă să se agraveze în SUA cu o viteză exponențială, cu două recorduri înregistrate într-o săptămână, dar introducerea unor obligații precum portul măștii se lovește de rezistența aleșilor și a cetățenilor în numele libertății individuale, relatează AFP, preluat de Agerpres

Cu 68.000 de noi cazuri raportate joi, țara rămâne în plină ascensiune epidemică, și nu a avut niciodată atâția pacienți spitalizați pentru coronavirus din 23 aprilie, potrivit Covid Tracking Project.

Tendința numărului de morți, care a scăzut în mai și iunie, a început să crească din nou de săptămâna trecută, în timp ce pentru multe state din sud, precum Florida, bilanțurile zilnice sunt cele mai grave de la începutul pandemiei. De asemenea, epidemia continuă să se extindă în țară, în Idaho, Tennessee și Mississippi.

Cota de încredere a lui Donald Trump este în cădere liberă. Numai 38% dintre americani mai aprobă acum modul în care liderul de la casa Albă a gestionat pandemia, față de 51% în luna martie, potrivit unui sondaj al Washington Post publicat vineri.

"Ar trebui cu adevărat să ne reorganizăm, să facem o pauză", a declarat joi Anthony Fauci, director al Institutului pentru boli infecțioase și cel mai cunoscut expert din SUA, într-o conversație prin videoconferință cu șeful Facebook.

"Nu vorbesc neapărat de o reintrare în izolare, dar trebuie să ne spunem că trebuie să facem lucrurile într-un mod mult mai măsurat", a spus el.

Nicio regulă națională nu a reglementat ieșirea din izolare și numeroase state au ars etapele de redeschidere, potrivit lui Anthony Fauci. Mai multe state au dat însă înapoi cu măsurile de relaxare, reînchizând în special barurile și uneori sălile de sport, cinematografele, locurile de cult și magazinele.

Primarii au reacționat dând dispoziții locale de reintrare în izolare sau de port obligatoriu al măștii. Însă în Georgia, în sud, guvernatorul republican Brian Kemp a acționat-o în judecată de primărița din capitala Atlanta pentru a anula dispoziția de port obligatoriu al măștii.

"Suntem cu toții de acord că portul măștii este eficient, dar sunt sigur că georgienii nu au nevoie de o obligație pentru a acționa cum trebuie", a declarat vineri guvernatorul Georgiei, Brian Kemp.

"Decizia sa de a închide companiile și de a submina creșterea economică este catastrofică", a spus Brian Kemp, care apreciază că portul măștii este rău pentru magazine. "Refuz să las aceste decizii dezastruoase să amenințe viața și munca cetățenilor noștri", a adăugat el.

Primărița, Keisha Lance Bottoms, o democrată intrată oficial în cursă pentru a fi numită colistiera lui Joe Biden pentru alegerile prezidențiale, este convinsă că este vorba despre "represalii" politice.

"Nu este probabil o coincidență că plângerea a fost depusă a doua zi după vizita lui Donald Trump la Atlanta", a spus primărița. ea însăși infectată cu noul coronavirus, vineri, pe postul CNN.

Ea a spus de altfel că președintele nu purta mască când a sosit pe aeroportul internațional din Atlanta, încălcând dispoziția sa care, susține ea, se aplică bine în clădirile municipale.

Exemplele de conflicte în jurul portului măștii abundă însă și în alte locuri din țară.

În Texas, stat ultraconservator, guvernatorul Greg Abbott a sfârșit prin a dispune obligativitatea portului măștii în locurile publice, dar comitetele republicane locale din regiuni mai conservatoare din Texas au adoptat moțiuni de cenzură simbolice împotriva sa, acuzându-l că încalcă principiile republicane ale responsabilității individuale, potrivit Texas Tribune. Houston, cel mai mare oraș texan, vrea să reintre în carantină, dar guvernatorul refuză.

"Nu fiți oi", a declarat la sfârșitul lui iunie șeriful unui comitat din statul Washington, unde a apărut pentru prima dată epidemia în SUA și unde numărul de cazuri este din nou în creștere.

Șerifii, care în multe cazuri sunt aleși, din California, Carolina de Nord și din alte state, au mai spus și că nu vor controla dacă se respectă obligativitatea portului măștii în comitatele lor.

Forța SUA, federalismul și descentralizarea sa. se dovedește a fi o slăbiciune când vine vorba de a reacționa la o epidemie care nu cunoaște frontiere, comentează France Presse.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
29,4
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:5,14 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău