Bătălia pentru Donbas va semăna cu cele din al Doilea Război Mondial, anticipează ministrul de externe ucrainean

  • 07 Aprilie 2022 18:01
Bătălia pentru Donbas va semăna cu cele din al Doilea Război Mondial, anticipează ministrul de externe ucrainean

Ucraina are nevoie ca țările NATO să-i trimită arme ''acum'' pentru a respinge ofensiva rusă, altfel ''va fi prea târziu'', a declarat joi ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba la o reuniune a Alianței desfășurată la Bruxelles, transmite AFP.

''Nu mă îndoiesc că Ucraina va avea armele necesare pentru a lupta. Întrebarea este ''când'''', a subliniat Kuleba, insistând pe de altă parte ca statele occidentale să nu mai cumpere petrol și gaz natural din Rusia, scrie Agerpres.

''Fie ne ajutați acum - și vorbesc de zile, nu de săptămâni -, fie ajutorul vostru va veni prea târziu. Și mulți oameni vor muri, mulți civili își vor pierde casele, multe sate vor fi distruse dacă acest ajutor sosește prea târziu'', a susținut ministrul ucrainean în fața presei.

Trupele ruse care după declanșarea invaziei pe 24 februarie au pătruns în partea de nord a Ucrainei s-au retras și se repliază pentru o ofensivă majoră în zona Donbas, estul separatist prorus al Ucrainei.

''În momentul la care vorbim, bătălia pentru Donbas este în desfășurare, (dar) nu și-a atins apogeul. În fiecare zi, cele mai grele lupte au loc în această parte a Ucrainei și multe altele vor urma, din păcate'', a spus Kuleba.

''Bătălia pentru Donbas vă va aduce aminte de al Doilea Război Mondial, cu operațiuni extinse, mișcări de trupe, angajarea a mii de tancuri, vehicule blindate, avioane, artilerie. Aceasta nu va fi doar o operațiune locală cum am văzut în pregătirile Rusiei'', a explicat ministrul ucrainean.

''Rusia are planul său, noi îl avem pe al nostru, iar câmpul de luptă va decide rezultatul'', a conchis el, potrivit CNN.

De la începutul invaziei ruse statele occidentale au oferit armatei ucrainene un sprijin substanțial în echipamente militare, livrându-i în prima lună de război, printre altele, circa 17.000 de rachete antitanc și sisteme antiaeriene portabile ce au provocat pierderi considerabile armatei ruse. Potrivit ambasadorului american la NATO, două treimi dintre statele Alianței au livrat Ucrainei arme sau muniții. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:4,12 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău