Bătălia pentru Avdiivka, „catastrofală” pentru armata rusă, care nu este în stare să învețe din propriile greșeli

  • 02 Noiembrie 2023 12:47
Bătălia pentru Avdiivka, „catastrofală” pentru armata rusă, care nu este în stare să învețe din propriile greșeli

Situația de pe front din jurul orașului Avdiivka ilustrează incapacitatea comandamentului militar rus de a învăța din greșelile pe care le-a făcut de la începutul războiului pe câmpul de luptă, evaluează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în analiza de joi privind conflictul din Ucraina care durează de mai bine de 20 de luni, scrie hotnews.ro.

În viziunea analiștilor de la ISW, Avdiivka este un microcosmos al eșecului al Statului Major rus de a internaliza și disemina lecțiile învățate de forțele ruse în timpul ofensivelor eșuate în Ucraina.

ISW s-a referit la atacuri „la fel de catastrofale" ale infanteriei rusești care au implicat vehicule blindate, în special o ofensivă de iarna trecută în vestul regiunii Donețk.

Campania Rusiei împotriva așezării bine fortificate Vuhledar s-a soldat cu pierderi grele de echipamente și personal.

Potrivit ISW, forțele rusești au lansat astfel de atacuri în mai multe sectoare ale frontului ucrainean de la începutul războiului, în februarie 2022.

Actuala ofensivă de lângă Avdiivka a dus, de asemenea, la pierderi mari în rândul trupelor rusești, semnalând o lipsă de adaptare strategică.

Faptul că două grupări foarte distincte de forțe s-au angajat în operațiuni la fel de ineficiente sugerează că comandamentul militar rus se luptă să învețe și să disemineze lecțiile în întregul teatru de operații, consideră analiștii de la think-tank-ul american.

Valeri Gherasimov, principalul vinovat pentru eșecul armatei

ISW a remarcat în mod special neglijența șefului Statului Major General al Forțelor Armate Ruse, Valeri Gherasimov, pe care îl consideră „responsabil în ultimă instanță pentru acest eșec".

Analiștii institutului au făcut o comparație între Gherasimov și comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, generalul Valeri Zalujnîi, care a publicat miercuri o analiză războiului pentru The Economist, despre care ISW susține că este o „evaluare atentă și publică" a provocărilor militare ale Ucrainei, în contrast cu bâjbâiala lui Gerasimov.

Șeful armatei ucrainene crede că războiul dintre Ucraina și Rusia se îndreaptă spre o nouă etapă de lupte statice și de uzură, o fază care ar putea permite Moscovei să își refacă puterea militară.

Zalujnîi a declarat că armata sa are nevoie de noi capacități militare cheie și de inovație tehnologică pentru a ieși din noua fază a războiului.

„Armele de bază, cum ar fi rachetele și obuzele, rămân esențiale. Dar forțele armate ale Ucrainei au nevoie de capabilități și tehnologii militare cheie pentru a ieși din acest tip de război. Cea mai importantă este puterea aeriană", a scris Zalujnîi în articolul pentru The Economist.

Lupte de uzură

El a descris riscurile unor lupte prelungite, de uzură: „Acest lucru va fi în beneficiul Rusiei, permițându-i să-și reconstruiască puterea militară, amenințând în cele din urmă forțele armate ale Ucrainei și statul însuși”.

Generalul ucrainean a subliniat că avantajul aerian al Rusiei a îngreunat contraofensiva ucraineană începută în luna iunie 2023.

Comandatul armatei ucrainene a subliniat și faptul că este nevoie de o tehnologie mai bună de distrugere a minelor, de construirea forțelor de rezervă și a scos în evidenți că există lacune în legislația națională care le permit oamenilor să se sustragă serviciului militar.

Forțele rusești se pregătesc probabil pentru un alt val de atacuri terestre, conduse de infanterie, asupra pozițiilor ucrainene din zona Avdiivka, mai notează ISW.

„Atacuri cu carne”

Purtătorul de cuvânt al Grupului de forțe ucrainene Tavriisk, colonelul Oleksandr Shtupun, a declarat luni că forțele rusești se pregătesc să desfășoare „atacuri cu carne", un termen folosit pentru a descrie asalturile conduse de infanterie, fără sprijin de artilerie.

Acest tip de atac sunt făcute de unități de asalt „Storm-Z" formate în mare parte din ruși condamnați, folosite pentru viitoarele asalturi fără echipament.

Rusia a suferit unele dintre cele mai mari pierderi din 2023 în bătălia de la Avdiivka și se pare că solicitările conducerii politice sunt din nou în dezacord cu capacitățile reale ale armatei, potrivit evaluării de sâmbătă a serviciilor secrete britanice.

Statul Major General al forțelor armate ucrainene a raportat miercuri că Rusia a pierdut 302.420 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei.

Acest număr include 930 de pierderi suferite de forțele rusești doar în ultima zi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora exactă, Știri
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Wed
12
Thu
14
Fri
12
Sat
13
Sun
14
Arhivă Radio Chișinău