Bashar al Assad acuză SUA de presiuni care îngreunează repatrierea refugiaților din Siria

  • 11 Noiembrie 2020 14:54
Bashar al Assad acuză SUA de presiuni care îngreunează repatrierea refugiaților din Siria

Președintele Siriei, Bashar al Assad, a acuzat miercuri Statele Unite că prin sancțiuni și presiuni asupra ONU și a țărilor din regiune îngreunează revenirea la casele lor a circa cinci milioane de refugiați sirieni, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

'Sunt multe obstacole', a spus Assad, referindu-se la sancțiunile americane, la deschiderea unei conferințe la Damasc, în parteneriat cu Moscova.

SUA, Uniunea Europeană și majoritatea țărilor unde trăiesc cei mai mulți din cei 5,6 milioane de refugiați sirieni boicotează evenimentul.

Din populația de 17 milioane a Siriei, aproape o treime este refugiată în regiune, în special în Turcia. Assad a susținut că milioane de refugiați sunt obligați prin 'presiuni și intimidări' să rămână în străinătate, iar țările-gazdă îi motivează financiar, beneficiind în schimb de ajutoare internaționale.

Dintre statele vecine, doar Libanul s-a aliniat poziției occidentale, conform căreia în Siria nu există condiții sigure pentru repatrierea voluntară. Mulți sirieni au fugit în ultimul deceniu de bombardamentele forțelor guvernamentale siriene și ale aliaților ruși.

Șeful diplomației Uniunii Europene, Josep Borrell, a declarat marți că UE a refuzat invitația la conferința de la Damasc, deoarece 'prioritatea este în prezent acțiunea reală pentru crearea condițiilor pentru revenirea în siguranță, benevolă, cu demnitate și durabilă a refugiaților și strămutaților în regiunile lor de origine'. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău