Băsescu a pus pe masa politicienilor de la Chișinău două teme majore (Timpul)

  • 19 Iulie 2013 10:44
Băsescu a pus pe masa politicienilor de la Chișinău două teme majore (Timpul)

REVISTA PRESEI DIN 19 IULIE

George Damian scrie în Timpul că Băsescu a pus pe masa politicienilor de la Chișinău două teme majore: o garanție voalată că Republica Moldova are șanse mari să semneze acordul de asociere cu Uniunea Europeană la Vilnius, pe lângă aceasta a venit avertismentul: aderarea Chișinăului la Uniunea Europeană nu se va putea încheia fără rezolvarea conflictului transnistrean.

Ziarul Național scrie că temele identitare-istorice-lingvistice din discursul politicienilor vor fi exploatate în continuare de politicieni, deoarece problemele economice, bunăstarea populației, impozitarea etc. nu pot fi subiecte la dezbaterile electorale. De aceea, ori de câte ori va veni Băsescu sau Rogozin, electoratul va fi divizat în ai noștri și ai voștri, iar politicienii vor specula. Pentru că asta le aduce dividende ușoare.

Adevărul scrie ce funcții ar putea ocupa Traian Băsescu în R. Moldova, după ce Primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă, l-a invitat pe președintele României să-și continue cariera politică în țara noastră după ce-și încheie mandatul prezidențial în 2014. Constituția Republicii Moldova îi interzice șefului statului român să devină prea curând președinte în stânga Prutului, dar nu-l oprește să fie parlamentar, primar sau consilier, cu o singură condiție: să obțină cetățenia moldovenească, notează cotidianul.

În ultimul an, Uniunea Europeană a alocat R. Moldova 116 milioane de euro, Federația Rusă – nimic, observă Ziarul Național.  Resuscitarea economică a statului nostru ar fi fost imposibilă fără granturile și împrumuturile venite din partea Uniunii Europene și a unor state din cadrul UE. Potrivit informațiilor oferite de Cancelaria de Stat, în momentul de față, UE cheltuiește în R. Moldova peste 255 de milioane de euro pentru drumuri, educație, sănătate, agricultură etc. SUA sunt și mai generoase, acceptând să ofere în R. Moldova peste 266 de milioane de euro pentru mai multe proiecte de stat.

Constantin Tănase susține că anul acesta, parlamentul a fost cea mai ineficientă instituție a statului și pentru prestanța lor lamentabilă, deputații, în mod normal urmau să fie pedepsiți, inclusiv cu tăierea salariilor. Ei însă și-au suplimentat salariile cu „un ajutor material pentru tratament”. Autorul observă că la votarea acestei hotărâri nu au existat divergențe. În spiritul unei unanimități totale și a unei solidarități de beton au votat, în devălmășie frățească, comuniștii, peledemiștii, pediștii, liberalii vechi și liberalii noi, „reformatori”.

Adevărul face un popas la singurul muzeu al viorii. La Călărași, în casa regretatului lutier Vladimir Dodon, puteți vedea zeci de instrumente cu coarde. Vizita este gratuită și include și o mică lecție despre meșteșugul confecționării scripcilor. Atelierul în care maestrul a trudit peste 20 de ani a rămas intact de la moartea sa în anul 2009. În muzeu sunt expuse peste 50 de viori, viole, violoncele și contrabasuri. Casa maestrului este vizitată de delegații străine, de foști discipoli și colegi, dar și de oameni simpli. În muzeu veți vedea și renumitul set de 13 instrumente cu coarde pentru orchestra de cameră, care au răsunat la Sala cu Orgă în anul 2006. Este o colecție unică, confecționată în totalitate de maestrul Vladimir Dodon. La șapte ani de la decesul lui, setul urmează să ajungă în Franța.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău