Băsescu: Dacă Guvernul Sturza nu obține votul Parlamentului, Plahotniuc merită EXPULZAT

  • 04 Ianuarie 2016 08:41
Băsescu: Dacă Guvernul Sturza nu obține votul Parlamentului, Plahotniuc merită EXPULZAT

Traian Băsescu a declarat, duminică, 3 ianuarie, că dacă Guvernul Sturza nu va obține luni votul Parlamentului moldovean din cauza lui Vladimir Plahotniuc, acesta ar merita expulzat din R. Moldova.

Acesta a criticat totodată abordarea Bucureștiului în ceea ce privește relația cu Chișinăul.

El a criticat "inconștiența" unora dintre politicienii "așa-zis pro-europeni" de la Chișinău, care amenință să tergiverseze instalarea Guvernului Sturza.

"Moldova este în pragul colapsului. Vă mai pot spune, deși n-aș vrea să fie un subiect de comentarii, totuși Moldova fără un împrumut de 60 de milioane de euro de la România nu își poate închide bugetul anului viitor", a argumentat el, acuzând faptul că "un individ ca Plahotniuc face jocuri politice să fie el premier când președintele Timofti îi refuză acest lucru exact datorită background-ului lui legat de afaceri, de putere, de legături cu Moscova, de inconsecvențe democratice".

"Dacă mâine în Parlament acest guvern va fi respins datorită unuia din partidele care se pretind a fi pro-europene, deci partidul lui Lupu, acest om ar trebui evacuat din Republica Moldova", a spus fostul președinte despre oligarh, adăugând că "face un rău enorm" țării.

El a precizat că a "schimbat păreri" cu președintele Nicolae Timofti pe 1 ianuarie, când s-au felicitat, și a avut cuvinte de laudă pentru nominalizarea lui Sturza ca premier și pentru guvernul "curat" pe care acesta l-a propus.

Băsescu a comentat că i se pare ciudat că autoritățile române au acceptat ca Plahotniuc să aibă alt nume în pașaportul românesc decât în cel moldovean. "Dubla cetățenie nu înseamnă și două nume. Trebuia să îl cheme tot Plahotniuc și în pașaportul din România, iar cine i l-a făcut are o problemă", a subliniat el.

Totodată, fostul șef de stat a criticat atitudinea autorităților de la București în ceea ce privește Republica Moldova. "România trebuia să se implice, să discute. România a reușit întotdeauna, cel puțin în mandatele mele, să transmită punctul de vedere către partidele pro-europene. Este clar că la București se manifestă o indiferență inacceptabilă pentru ce se întâmplă acolo. (...) Atâta timp cât Federația Rusă e călare pe ei, cu mass-media, oameni de influență, bani, cu tot ce vrei, tu stai în România și privești în zare să vezi ce-o ieși la Chișinău?", a spus el.

Băsescu a adăugat că parcursul european al Chișinăului a fost posibil datorită faptului că România nu a stat să "contemple" ce s-a întâmplat peste Prut și a încercat să echilibreze influența rusă.

Premierul desemnat al R. Moldova, Ion Sturza, a prezentat duminică lista candidaților pentru funcțiile de miniștri care urmează fie învestiți dacă vor obține, luni, majoritarea voturilor în Parlament, precum și programul de guvernare pentru 2016-2018, informează Unimedia.

Din echipa de miniștri ai lui Sturza fac parte 14 bărbați și patru femei, toți având studii studii superioare, șapte cu diplome de masterat și șase cu studii de doctorat. Vârsta media membrilor este de 46 de ani, cel mai tânăr având 31 de ani, iar cel mai în vârstă 60 de ani. Membrii propuși ai Guvernului au semnat duminică și câte o declarație pe proprie răspundere privind îndeplinirea criteriilor de integritate.

Ion Sturza a fost desemnat pe 21 decembrie de președintele Nicolae Timofti. Sturza este om de afaceri și fost premier al R.Moldova în anul 1999. Dacă Ion Sturza nu va primi votul de încredere din partea Parlamentului în privința listei de miniștri desemnați și a programului de guvernare pentru 2016-2018, președintele mai poate să desemneze un alt candidat, în caz contrar, va trebui să decidă dizolvarea legislativului și să convoace alegeri anticipate.

Sursa: Mediafax.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:3,09 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
19
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău