Bașcana Evghenia Guțul și alte patru persoane, incluse de UE în lista sancțiunilor pentru acțiuni destabilizatoare împotriva R. Moldova
-
14 Octombrie 17:09
Consiliul Uniunii Europene a adoptat luni, în debutul săptămânii care se încheie cu primul tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova și cu referendumul constituțional pentru aderarea la UE, măsuri restrictive împotriva a cinci persoane și a unei entități responsabile de acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova.
Pe noile liste figurează Evghenia Guțul, care este guvernator (“bașcan”) al Unității Teritoriale Autonome Găgăuzia și este responsabilă de promovarea separatismului în această regiune, încercând astfel să răstoarne ordinea constituțională și amenințând suveranitatea și independența Republicii Moldova, arată un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
Potrivit sursei citate, listele de astăzi includ și alte persoane pentru acțiunile lor destabilizatoare în Găgăuzia: Mihail Vlah, adjunct al bașcanului și consilier pentru relații cu mass-media, Iurii Cuznețov, șef adjunct al departamentului pentru afaceri externe al regiunii, și Illia Uzun, vicepreședinte al comitetului executiv și membru al Adunării Naționale a Găgăuziei.
Evrazia, o asociație neguvernamentală cu sediul în Rusia, al cărei scop este promovarea intereselor Rusiei în străinătate, inclusiv în Moldova, este, de asemenea, sancționată, la fel ca și directorul său Evrazia, o asociație neguvernamentală cu sediul în Rusia, al cărei scop este promovarea intereselor Rusiei în străinătate, inclusiv în Moldova, este, de asemenea, sancționată, precum și directorul și fondatorul acesteia, Nelli Parutenco.
Persoanele vizate fac obiectul unei înghețări a activelor și al unei interdicții privind furnizarea de fonduri sau resurse economice către acestea, direct sau indirect. În plus, persoanele sancționate fac obiectul unor interdicții de călătorie în Uniunea Europeană.
„Moldova se confruntă cu încercări directe masive din partea Rusiei de a destabiliza țara, precum și cu provocări care decurg din războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Aceasta este o amenințare directă la adresa unei țări suverane, la adresa vieții sale democratice, la adresa drumului său către Uniunea Europeană. UE va continua să ofere tot sprijinul său aspirațiilor legitime ale poporului moldovean. Listele de astăzi sunt încă o contribuție la reziliența Moldovei”, a declarat, în context, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell.
Măsurile restrictive din cadrul acestui regim se aplică în prezent unui total de 16 persoane fizice și 2 entități.
Actele juridice relevante au fost publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
În aprilie 2023, UE a instituit un cadru pentru măsuri restrictive specifice împotriva persoanelor responsabile de sprijinirea sau punerea în aplicare a acțiunilor care subminează sau amenință suveranitatea și independența Republicii Moldova, precum și democrația, stabilitatea și securitatea în această țară.
Măsurile europene au fost luate după eforturile de destabilizare a Republicii Moldova au crescut simțitor de la începutul războiului rus de agresiune împotriva Ucrainei și reprezintă o amenințare directă la adresa stabilității și securității frontierelor externe ale UE.
„UE rămâne neclintită în sprijinul său pentru Republica Moldova și pentru pacea, reziliența, securitatea, stabilitatea și creșterea sa economică în fața activităților destabilizatoare ale actorilor externi. UE este, de asemenea, un donator important în Găgăuzia, sprijinind modernizarea, societatea civilă și dezvoltarea economică a regiunii”, conchide sursa citată.