BASARABIA 100 | Vladimir Beșleagă: anul 1918 a fost un mare miracol, produs după 100 de ani de ocupație rusească

  • 26 Iunie 2018 18:07
0%
00:00:00
00:00:00

Scriitorul Vladimir Beșleagă: „Este într-adevăr un mare miracol în istoria noastră, un miracol care s-a produs după 100 și ceva de ani de rusificare, când Basarabia a fost călcată în picioare… Dacă până la 1859, până la Unirea Principatelor, mai era tolerată limba română, după Unire a început un proces de rusificare și de distrugere, nu mai vorbim de școli, în biserică a fost interzisă limba română”. 

Scriitorul Vladimir Beșleagă povestește câteva episoade din istoria noastră, în cadrul unei întâlniri pe care a avut-o la Piatra Neamț,  în cadrul proiectului „Maluri de Prut – Basarabia necunoscută”, realizat de Radio Chișinău și biblioteca județeană Neamț din România. 

„Sunt născut într-un sat care se numește Mălăești, la 5 km de Nistru, între Tiraspol și Grigoriopol. Când am mai crescut și am mai aflat câte ceva din viața neamului meu, a satului, a românilor în genere, am aflat că pe partea stângă a Nistrului sunt două localități cu denumirea Mălăești, între Nistru și Prut sunt cel puțin trei, unul la Orhei, altul la Râșcani și încă unul la Criuleni. Când am ajuns să țin în mâna mea un atlas al localităților din România, am văzut că dincolo de Prut sunt 11 de Mălăești. Nu e asta o dovadă că neamul nostru este un neam mare, nu e un motiv de mândrie și de bucurie că suntem un neam foarte viguros? Mai ales că avem și munți și mare! Numai că noi aici am fost lipsiți și de munți și de mare”…

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău