BASARABIA 100 | Eugen Statnic: Lipsa de unitate dintre patrioții de la Chișinău a fost cauza că nu s-a realizat Unirea

  • 30 Septembrie 2018 11:11
0%
00:00:00
00:00:00

Inginerul și scriitorul Eugen Statnic, un basarabean născut nu departe de Nistru, la Pripiceni, în 1931, revine anual la Chișinău din Germania, unde locuiește în prezent. 

În anul 1944, după ocupația sovietică a Basarabiei, el a fost forțat să-și părăsească pământul natal, la doar 15 ani. Ascultați partea a doua a interviului, în care Eugen Statnic povestește despre realizările sale în domeniul tehnic în Germania, anii petrecuți în America și pasiunea sa pentru istorie.

Eugen Statnic:

Eu am urmărit un pic evoluția politică a R. Moldova, mie mi s-a părut că lipsa de unitate dintre patrioții de la Chișinău a fost cauza că nu s-a realizat lucrul cel mai firesc din lume, ca un neam care vorbește aceeași limbă și are aceeași cultură și aceleași aspirații să trăiască în aceleași granițe. Este nefirească această despărțire a R. Moldova, unde sunt trei milioane de, unii zic că-s români, alții că-s moldoveni. Dar noi toți aceștia de aici – bănățeni, ardeleni, munteni sau olteni, dar toți vorbesc o limbă. Și cei care vorbesc o limbă au o legătură comună, limba este legătura fundamentală.

Eugen Statnic este autorul cărților Din istoria veche a Basarabiei,  Istorie și Adevăr,  Părinții Războaielor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău