BASARABIA 100 | Constantin Stere - unul din modelele naționale românești

  • 05 Noiembrie 2018 10:13
0%
00:00:00
00:00:00

Omul politic, juristul, savantul, scriitorul și publicistul Constantin Stere a pledat toată viața sa cauza Basarabiei și a contribuit fundamental la actul unirii cu România.

Profesorul Cătălin Bordeianu, director adjunct al ICR Chișinău, doctor Honoris Causa al Universității de Studii Politice și Economice Europene „Constantin Stere” de la Chișinău:

Stere rămâne una dintre personalitățile pentru care jertfa națională se contopește cu jertfa personală. Cel care, gândindu-se la celălalt și încercând sa-i înțeleagă demersurile politice, culturale, se transformă, așa cum spun și versurile lui Nicolae Labiș,  într-un posesor al NU-ului. Labiș spunea așa: „Ca un vânt rău, ori ca o insultă/ Întrebarea prin rânduri trecu. / -Ascultă, ascultă, ascultă!/ Noi, nu! Niciodată! Noi, nu!”. Acest NU răspicat împotriva obscurantismului, dictaturii, răului, care acționează în politică, economie, cultură, dar mai ales în drept, îl fac pe Constantin Stere să devină, prin viața, existența și prestația sa, unul din modele naționale românești. Ca și generația de la 1848, Stere scrie și înfăptuiește istoria în același timp”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:2,57 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău