Barroso: Acordul de Asociere va pecetlui calea europeană a Republicii Moldova

  • 15 Mai 2014 19:27
Barroso: Acordul de Asociere va pecetlui calea europeană a Republicii Moldova

Acordul de Asociere pe care Republica Moldova urmează să-l semeneze pe 27 iunie, nu va reprezenta un obiectiv final în relația cu Uniunea Europeană a declarat președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

El și-a exprimat încrederea în perspectiva europeană a Republicii Moldova în cadrul conferinței de presă ținute împreună cu premierul Iurie Leancă după reuniunea de joi, 15 mai, de la Bruxelles a Guvernului de la Chiținău și a Comisiei Europene.

”După scurt timp, ne vom revedea la Consiliul European, în iunie, pentru a semna Acordul de Asociere, care va pecetlui calea europeană a Republicii Moldova. Am lucrat mult timp, dar mai avem de mers și nu mergeți singuri. Noi considerăm că acest Acord de Asociere este foarte important, dar nu este un punct final, nu este capătul lumii! Acest Acord de Asociere nu va reprezenta un obiectiv final în relațiile dintre Republica Moldova și Uniunea Europea. Cred cu tărie în perspectiva europeană a Moldovei” a declarat președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

La rândul său, premierul Iurie Leancă a subliniat că Guvernul de la Chișinău este angajat pentru a îndeplini obiectivele din Acordul de Asociere - un pas important în pregătirea țării noastre pentru a deveni membru al Uniunii Europene. ”Suntem angajați pentru a îndeplini obiectivele din Acordul de Asociere, care este un pas important în pregătirea țării noastre pentru a deveni membru al Uniunii Europene. Obiectivele pe care și le propune Guvernul Republicii Moldova vizează reforma sectorului judiciar, combaterea corupției, reformarea procuraturii, liberalizarea sectorului economic și, mai ales, edificarea unui mediu atrăgător pentru atragerea investițiilor străine” a declarat premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă.

Uniunea Europeană va aloca 130 de milioane de euro în acest an, pentru a susține procesul de reformă în Republica Moldova, a anunțat președintele Comisiei Europene. De asemenea, Comisia a mai adoptat un pachet de 30 de milioane de euro pentru a asigura pregătirea Republicii Moldova pentru Acordului de Liber Schimb și Cuprinzător. Din această toamnă, Republica Moldova va avea garantat accesul deplin pe piața europeană pentru vin și va fi permisă creșterea cotelor la export pentru anumite fructe și legume din Republica Moldova pe piața europeană. Cei doi oficiali au semnat și un Acord de finanțare a sistemului de formare profesională din Republica Moldova, în valoare de 35 de mil. de euro.

Solicitat, în cadrul conferinței de presă, de corespondentul Radio Romania Actualități la Bruxelles, premierul Iurie Leancă a declarat că europenizarea Republicii Moldova este un răspuns la aspirațiile cetățenilor moldoveni de pe ambele maluri ale Nistrului.

”O Moldovă europeană mai puternică este o atracție mai mare pentru locuitorii de pe malul stâng al Nistrului. Sunt convins că parcursul european, Moldova europeană, este răspunsul la aspirațiile nu doar ale cetățenilor de pe malul drept ci și ale celor de pe malul stâng al Nistrului, adică a regiunii transnistrene” a declarat premierul, Iurie Leancă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:3,09 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău