Barometru de Opinie: Republica Moldova este un stat sfâșiat între Est și Vest

  • 17 Iulie 2013 10:47
Barometru de Opinie: Republica Moldova este un stat sfâșiat între Est și Vest

Republica Moldova este un stat sfâșiat între Est și Vest, fără o opțiune clară din partea populației, dar și a politicienilor, referitoare la direcția prioritară.

Sunt concluziile unui Barometru de Opinie lansat joi la Chișinău de Institutul Geopol.

80 la sută dintre respondenți cred că direcția în care merg lucrurile în Republica Moldova este greșită, iar aproape 70 la sută dintre intervievați se declară nemulțumiți de nivelul de trai.

O treime dintre intervievați au declarat că direcția spre care ar trebui să se îndrepte Republica Moldova este Federația Rusă și spațiul CSI, iar altă o treime optează pentru vectorul european.

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, 43 la sută dintre cei care au declarat că merg la vot, ar opta pentru Partidul Comuniștilor. 21 la sută ar vota pentru PLDM, 13,7 – pentru PD și 13,6 – pentru PL.  La întrebarea despre partidele cu care nu ar vota în niciun caz, cei mai mulți respondeți au indicat Partidul Comuniștilor și pe cel Liberal. Totodată, cea mai notorie personalitate politică este Vladimir Voroni, urmată de Vlad Filat și de Marian Lupu. Aproximativ 60 la sută dintre respondenți sunt de părere că Republica Moldova are nevoie de un conducător puternic.

În opinia a 55 la sută dintre intervievați, cel mai important partener al Republicii Moldova este Federația Rusă, pe locul al doilea situându-se România, cu 14,5 la sută. Potrivit Directorului executiv al Geopol, Lucian Dumitrescu, cetățenii Republicii Moldova manifestă un interes scăzut față de evenimentele social-politice din România.

Sondajul mai arată că aproximativ 7 la sută dintre respondenți dețin cetățenia altui stat, iar alte 7 la sută, sunt în proces de dobândire a unei a doua cetățenii în afară de cea moldovenească.

28 la sută dintre cei intervievați cred că în 1812 Basarabia a fost eliberată, iar 24 la sută sunt de părere că a fost anexată de Imperiul Rus.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
20,24
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău