Barcelona vrea să elimine închirierea apartamentelor pentru turiști până în 2029

  • 23 Iunie 13:11
Barcelona vrea să elimine închirierea apartamentelor pentru turiști până în 2029

Barcelona vrea să pună capăt închirierii apartamentelor turistice până în 2029 pentru a facilita accesul la locuințe pentru rezidenți, a anunțat vineri primarul acestui oraș din nord-estul Spaniei, care găzduiește anual milioane de turiști, potrivit AFP, scrie Agerpres.

"Parlamentul catalan ne autorizează" să nu mai "reînnoim licențele apartamentelor turistice", ceea ce "ne va permite să punem 10.000 de locuințe pe piața închirierilor și a vânzărilor" imobiliare, a declarat într-o conferință de presă primarul Barcelonei, socialistul Jaume Collboni, la care face referire sursa.

Potrivit municipalității, licențele apartamentelor turistice, reînnoite pentru cinci ani în noiembrie, vor expira în noiembrie 2028.

Aceasta înseamnă că "începând din 2029", dacă nu se va renunța la această idee, "apartamentele turistice de care dispunem astăzi vor dispărea din orașul Barcelona", a lansat edilul.

Pentru a aplica această măsură, Barcelona dorește să utilizeze un decret aprobat anul trecut de parlamentul regional al Cataloniei, care reglementează numărul locuințelor dotate cu licență de utilizare turistică în orașele în care presiunea imobiliară este cea mai puternică.

"Orașul nu poate permite ca un număr atât de ridicat de apartamente să fie utilizat pentru activitatea turistică într-un context în care dificultatea de accedere la o locuință și efectele negative ale suprapopulării turistice sunt evidente", a argumentat Consiliul municipal într-un comunicat.

Potrivit lui Collboni, care consideră criza de locuințe drept "principala" problemă a Barcelonei, chiriile au crescut cu 68% în ultimii zece ani în capitala catalană, unde 10.101 de locuințe dispun în prezent de o licență pentru apartament turistic.

Barcelona a suspendat în ultimii ani eliberarea de noi licențe sub conducerea fostei primărițe Ada Colau (2015-2023), fostă militantă pentru dreptul la locuință, cu scopul de a reglementa expansiunea turistică a orașului, o destinație turistică preferată de vizitatorii străini în Spania.

Dar aceasta nu a împiedicat efectele turismului excesiv să se facă simțite în domeniul imobiliar, în special după sfârșitul pandemiei de COVID-19.

Pentru a protesta împotriva acestei situații, mai multe asociații locale au lansat un apel la o manifestație în oraș în 6 iulie sub sloganul "Destul! Să punem limite turismului!".

Această adunare urmează altor manifestații similare organizate deja în ultimele luni în alte puncte turistice spaniole, cum ar fi Insulele Canare și Palma de Mallorca, conform AFP. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
20,52
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Tue
26
Wed
26
Thu
24
Fri
20
Sat
22
Arhivă Radio Chișinău