Barbora Paclíkov: Cooperarea practică dintre R. Moldova și NATO nu este doar despre sectorul de apărare, ci este mult mai largă, deschisă către alte instituții
-
09 Noiembrie 2021 14:18
Rolul Alianței Nord-Atlantice în Rep. Moldova este unul tot mai important, inclusiv în contextul noilor amenințări hibride care survin, consideră mai mulți experți. Reprezentanții NATO la Chișinău apreciază de asemenea că de-a lungul anilor, relația a evoluat, iar cooperarea practică nu se referă doar la sectorul de apărare. Concluziile au fost făcute în cadrul unei dezbateri despre cooperarea practică cu NATO.
Rep. Moldova nu este doar un beneficiar al programelor NATO, dar și un contribuitor important pentru securitatea internațională și pentru misiunile Alianței, consideră șefa interimară a Oficiului de Legătură NATO la Chișinău, Barbora Paclíkov. Ea a apreciat că Alianța Nord-Atlantică își dorește să sporească reziliența Rep. Moldova.
„În ultimii ani, colaborarea noastră s-a axat pe reformele din domeniul apărării și securității. Cooperarea practică dintre Moldova și NATO nu este doar despre sectorul de apărare, ci este mult mai largă, deschisă către alte instituții din Republica Moldova, societatea civilă, cercetători și mediul academic”.
Șeful secției NATO și cooperare politico-militară de la Ministerul de Externe, Veaceslav Iațco, subliniază că noile provocări la adresa securității au consolidat nevoia de a colabora cu NATO.
„Obiectivul urmărit e să beneficiem de expertiza și suportul Alianței în procesul de reformare și modernizare a sectorului de securitate și apărare al țării noastre în conformitate cu noile cerințe ale mediului actual de securitate și să dezvoltăm capacitățile naționale pentru a putea face față noilor provocări. Astăzi atacurile cibernetice nu pot fi combătute cu tancurile și trebuie resurse specifice în fiecare domeniu”.
În pofida ajutorului oferit de Alianța Nord-Atlantică, totuși în rândurile cetățenilor există o reticență față de NATO. Motivul este lipsa de informații despre activitatea Alianței și terenul propice pentru a lansa dezinformări, consideră directoarea executivă la Centrul de Informare privind NATO, Elena Mârzac.
„Se vorbește foarte puțin despre beneficiile NATO. Totuși una dintre probleme este acest mediu informațional propice propagandei și dezinformării, colaborarea limitată cu societatea civilă în a transpune aceste informații, dar și lipsa interesului și scepticismul în rândul populației”.
Alianța Atlanticului de Nord și Republica Moldova au stabilit primele relații în 1992.