Barajul subacvatic de la Stația de captare a apei din Nistru este gata

  • 02 Noiembrie 2021 09:43
Barajul subacvatic de la Stația de captare a apei din Nistru este gata

Construcția barajului subacvatic de la Stația de captare a apei din râul Nistru a ajuns la final. SA „Apă-Canal Chișinău” precizează că, odată cu darea în exploatare a barajului, în perioadele secetoase se va menține nivelul apei în Nistru conform proiectului. Datorită acestui baraj, nivelul apei în preajma Stației se va majora, fapt ce va permite buna activitate a Stației de captare, transmite IPN.

Barajul subacvatic este construit mai jos de Stația de captare și reduce viteza apei curgătoare, astfel încât denivelările din preajma Stației sunt acoperite datorită sedimentării cu nămol care va fi stopat de acest baraj. Acest proiect hidrotehnic va ridica nivel apei în preajma Stației de captare.

În prezent, continuă lucrările de curățarea de nămol a camerelor de primire de la Stația de captare. După se vor îndeplini lucrărilor de înlocuire a utilajului uzat, cum ar fi sistemul de barbotaj, două închizătoare cu D-800 mm și sisteme de reglare a lor. 

Priza de apă a orașului Chișinău din râul Nistru, a fost proiectată în 1964. Stația de pompare de la prima treaptă a fost dată în exploatare în 1972. Priza de apă este proiectată pentru debitele minime de apă: în perioada de iarnă 80 m cubi/s, în anii extrem de secetoși, iar în perioada de vegetație – 120 m cubi/s.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău